Historijski poduhvat
58

Bosanka Nela Popović učestvuje u ekspediciji ka najnepristupačnijim dijelovima Sjevernog pola

Klix.ba
Sarajka Nela Popović izabrana je da bude dio svjetske ekspedicije koja vodi do nepristupačnih dijelova Sjevernog pola. Osnivač projekta Ice Warrior Jim McVeil izabrao je Nelu da s njegovim timom pokuša realizovati prvu ekspediciju ovakve vrste do sada.

Četrdesetogodišnja Nela je fizički spremna i već je ranije imala različite ekspedicije po nepristupačnim planinama. Kao šefica operacija The Kiltwalk u okviru koje je prikupljala donacije za dječije dobrotvorne organizacije, prešla je 100 kilometara pješice iz Sjeverne Finske na Arktički krug. Istakla je kako se prisjetila strasti iz djetinjstva koju je gajila prema hladnoći i snježnim uvjetima.

"Volim situacije u kojima priroda pokaže ko je gazda, a led i snijeg definitivno imaju način da otkriju istinsku snagu vašeg karaktera. Uvijek mi je bilo nešto privlačno u hladnoći i istraživanju sam sebe, ali za klinku koja je odrasla u Sarajevu ovakva ekspedicija se činila potpuno nedostupnom. Kada sam vidjela detalje projekta osjetila sam kao da je poziv upućen meni i da ga ne mogu ignorisati. Počastvovana sam što sam dio toga i što sam dio škotskog kontingenta. Rođena sam Bosanka, ali mnogo sam ponosna što sam usvojena u Škotskoj", kazala je Popović za Glasgow Live.

Sada se priprema da prepješači put od 1.287 kilometara do najudaljenije tačke na kopnu na Atlantskom okeanu, u sami centar sjevernog pola gdje ljudska noga još nije kročila. Ovaj pohod je krucijalan za prikupljanje naučnih podataka o tome kako se led razbija te će dati novi uvid u klimatske promjene.

Nela je počela skijati kada je imala četiri godine, a sada se intenzivno priprema za ovaj naporni put.

"Sami trening me gura do granica izdržljivosti, ali jedva čekam da stavim noge na snijeg koji mi je uvijek bio privlačan i budem dio tima koji ispisuje historiju. Prikupljanje podataka koji će napraviti promjenu u očuvanju naše planete daje ekspediciji višu svrhu. Moramo zaštititi našu planetu za sljedeće generacije. Lideri svijeta trenutno ignorišu klimatske promjene, ali moramo više razumijeti ovo predivno mjesto koje zovemo domom i učiniti sve da ga svi poštuju", kazala je.

Vođa ekspedicije Jim McNeill kazao je kako je oduševljen što ima Nelu u svom timu te da se raduje pripremama s njom.