Bebe
1.3k

Svako deseto dijete je nedonošče: Riad je težio 740 grama i srušio je sve predrasude

Piše: A. Z.
Prema podacima UN-a, svaka deseto dijete u svijetu je nedonošče. Do novembra 2016. godine samo na UKC-u Tuzla rođeno je 220 prematurusa. Ove bebe, njihovi roditelji i pedijatri šestu godinu zaredom 17. novembra obilježavaju Svjetski dan prijevremeno rođenih beba.

Uzroci za prijevremeno rođenje najčešće su Placenta previa kod majke, zatim infekcija ili suviše otvoren grlić maternice. Sve bebe koje se rode prije 37. sedmice trudnoće smatraju se nedovoljno zrelim i moraju biti podvrgnute raznim pretragama kako bi se sanirala ili spriječila moguća oštećenja.

"Prate se vid, sluh i zrelost pluća. Važno je i da li beba ima respiratorni distres sindrom po rođenju. Beba se mora pratiti i neurološki jer su kod ovih beba česta krvarenja u mozgu i moguća su oštećenja poput cerebralnog sindroma. Najmanje dijete koje ja znam bilo je teško 780 grama i to dijete je zbog kašnjenja u motorici prošlo kroz sve vježbe. Sada je to djevojčica koja završava osnovnu školu i koja od svih problema ima malu cistu na mozgu uzrokovanu krvarenjem", kazala je za Klix.ba pedijatrica Gordana Vuković.

I Riad Šestić je prijevremeno rođena beba. Rođen je u 24. sedmici trudnoće, bio je težak svega 740 grama i dug 33 centimetra. Na svijet je došao tri sedmice nakon što je njegovu majku udario automobil. Iako joj ljekari nikada nisu potvrdili da bi ta nesreća mogla biti uzrok prijevremenog porođaja, Riadova majka Nina vjeruje da je stres koji je doživjela bio presudan. Ovaj palčić, kako majke najčešće zovu djecu koja su ranije rođena, u bolnici je proveo punih šest mjeseci.

"Tri i po mjeseca je proveo na Intenzivnoj njezi, od toga je 70 dana bio na mehaničkoj ventilaciji, imao je sepsu, upalu pluća i razne infekcije. Prvu operaciju, ugradnju vanjske drenaže zbog hidrocefalusa koji je nastao zbog krvarenja u mozgu koje se vjerovatno desilo prilikom poroda, imao je u četvrtom mjesecu. Tada je bio težak samo dva kilograma. Za to vrijeme smo išli i u Beograd na Neonatalnu kliniku gdje je primio injekcije u oba oka kako ne bi ostao slijep zbog retinopatije", priča Nina za Klix.ba.

Nakon toga je uslijedila ugradnja shanta za zaustavljanje hidrocefalusa. Od operacije se oporavljao do šestog mjeseca života, kada je bolnicu napokon zamijenio domom. Riad je danas živahno i veselo dijete, iako dosta kasni za svojim vršnjacima.

"Još uvijek ne sjedi samostalno, ne puže i ne hoda. Još uvijek ima problema zbog hidrocefalusa i od izlaska iz bolnice imao je još šest operacija. Čekaju ga još jedna ili dvije operacije zbog shanta i ko zna da li je to kraj. Uprkos svemu on je jedan hrabri dječak nasmijanog lica. Bori se onako kako on zna protiv svih nedaća koje su ga snašle", kaže Nina.

Riad Šestić
Riad Šestić

Nina ističe da joj najteže pada kada gleda svoje dijete kako pati, a ona mu ne može pomoći.

"Plač poslije operacija, traženje vene, što je kod njega veoma teško, ušivanje bez anestezije. Sve gledam i trpim zbog njega jer kad vidim njega da se poslije svega obraduje kad me ugleda daje mi neku snagu. Nisam ni znala koliku snagu imam i koliko mogu podnijeti dok nisam rodila njega, a koliko god sam ja snažna on je još snažniji", zaključuje Riadova majka.

Nina savjetuje roditeljima prijevremeno rođenih beba da uvijek budu uz svoju djecu, da im pruže nježnost i da vjeruju u njih čak i kad im kažu da su šanse za preživaljavanje male ili nikakve. I Nini su rekli da je "imala abortus", ne porođaj, a Riad danas ima dvije godine i četiri mjeseca i ruši sve predrasude.