Pedijatrica otkrila šta biste trebali zabraniti djeci dok borave u kuhinji

Pedijatrica Manasa Mantravadi otkrila je stvari koje je zabranila svom djetetu da koristi u kuhinji, uključujući proizvode koji postaju naročito opasni tokom toplijeg perioda. Štetne hemikalije na njih utječu mnogo više nego na odrasle osobe, što se podrazumijeva.
"Dječiji mozak, endokrini sistem, pluća, imunološki sistem i crijeva su u razvoju. Zbog toga su osjetljiviji na hemikalije koje remete ćelijsku signalizaciju (proces prenosa signala sa ćelijske površine u unutrašnjost ćelije), hormonsku ravnotežu i neurološki razvoj", kazala je za New York Post.
Utjecaj ovih hemikalija može trajati dugo nakon djetinjstva jer se toksini mogu zadržati u masnom tkivu i kostima.
"Izloženost štetnim tvarima u dojenačkoj dobi i ranom djetinjstvu može povećati rizik od hroničnih bolesti koje se javljaju kasnije u životu, uključujući astmu, ADHD, metabolički poremećaj, neplodnost pa čak i neke vrste raka", objasnila je.
Iako mikroplastika može predstavljati problem tokom cijele godine, ljeti je naročito opasna zbog visokih temperatura. Mantravadi iz tog razloga savjetuje roditeljima da sklonite sljedeće stvari iz kuhinje:
-
Plastične vrećice, plastični pribor za jelo te posuđe koje ispušta mikroplastiku
-
Jaka hemijska sredstva za čišćenje
-
Ultra-prerađeni slatkiši koji su predstavljeni kao dobri za djecu