Ljubitelji zime uživaju
35

Ciklon "Vanja" okovao dijelove Rusije: Nezapamćen snijeg, ali i prizori kao iz bajke

V. K.
Foto: Ruski geografski zavod
Područje istoka Evrope, ali naročito Rusije i glavnog grada Moskve pogodio je ciklon pod nazivom "Vanja", a koji je sa sobom donio i velike snježne padavine.
Rusko geografsko društvo objavilo je niz fotografija iz glavnog grada države te su poručili da je ciklon "Vanja" donio Moskvi najveće snježne nanose u posljednjih 150 godina, ali i atmosferu kao iz bajke.

"Ciklon 'Vanja' je aktivni atmosferski vrtlog koji je nastao u sjevernom Atlantiku. Prošao je Irsku, Veliku Britaniju, donio je loše vrijeme Njemačkoj. Zatim je stigao do Baltičkog mora. Sada je sav njegov potencijal pao na centralnu Rusiju gdje se bilježe jaki vjetrovi, mećave i snježne padavine", pojasnili su meteorolozi.

Meteorolozi u Rusiji su napomeni kako je 15. decembra oboren i snježni rekord za jedan dan, a koji je držan 104 godine. Posljednji put kada su zabilježene ovakve padavine u Moskvi je mjerač padavina zabilježio 32 centimetra snijega u jednom danu.

"Sada, 15. decembar 2023. godine, zasluženo postaje rekorder po snježnim nanosima", rekli su meteorolozi.

Prema prognozama decembarski snijeg u Moskvi mogao bi dostići 50 cm.

U izvještajima ruske televizije navodi se da je nastava otkazana u školama širom zemlje zbog obilnih snježnih padavina.

Zbog teških uslova u saobraćaju na jednoj od glavnih ruskih cesta ranije tokom dana formirana je kolona vozila duga deset kilometara.