Neustavni Dan RS-a
585

Dodiku u čast Istočnim Sarajevom šetaju policajci, ljekari, vatrogasci, šumari...

S. Š. U.
Dodik je nakon predavanja raporta dao dozvolu da centralni defile MUP-a RS-a počne (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: D. S./Klix.ba)
Danas se u Istočnom Sarajevu održava šesti po redu defile povodom neustavnog Dana RS-a 9. januara, a odluku o izmještanju obilježavanja iz Banja Luke donio je Milorad Dodik, predsjednik RS-a.
Defile se održava u ulici Stefana Nemanje u Istočnom Sarajevu, a počinje od zgrade općine. Vlasti RS-a i ove godine ignorišu odluke Ustavnog suda BiH te slave datum kada osnovana skupština srpskog naroda, što se smatra početkom rata, odnosno agresije na BiH.

"U svečanom defileu je 717 pripadnika MUP-a. Učestvuju sa zastavnim vodom, šest je motorizoravnih ešalona", kazao je Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova RS-a.

Istakao je kako u događaju učestvuje specijalna antiteroristička jednica kao i polaznici policijske akademije.

Civilni sektor u defileu učestvuje sa 7 ešalona odnosno sa preko 1.500 učesnika.

Treba istaći da vlast RS-a na današnjem defileu u Istočnom Sarajevu na ulice izvela od policije do kulturno-umjetničkih društava, dobrovoljnih darivalaca krvi i slično, što je svakako oličenje provokacije i demonstracije sile kako bi se ovaj neustavni dan RS-a naglasio.

Danas je i svojevrsna premijera taktičkog vozila "Vihor" koje može biti taktično, naoružano je i opremljeno balističkom zaštitiom.

"Treba istaći da je ovo prvi put da se svečani defile realizuje u gradu koji nije Banja Luka. Ovo nije inat već ljubav i činjenica proizašla iz historijskih činjenica", naglasio je Karan.

Pripreme za današnji defile su trajale više od mjesec dana, a program je počeo predavanjem raporta Dodiku uz pratnju policijskog orkestra.

Uz Dodika je ulicom Stefana Nemanje hodala i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

U svečanom defileu učestvuju i civilna udruženja, vatrogasci, šumarska udruženja, predstavnici zdravstvenih ustanova te između ostalih i planinarska društva.