Saznaje Klix.ba
35

Ćudić, Forto i Konaković stigli u Istočno Sarajevo da finaliziraju dogovor sa SNSD-om i HDZ-om

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Delegacija Osmorke koju danas čine Sabina Ćudić i Edin Forto iz Naše stranke i Elmedin Konaković (NiP) stigla je u Administrativni centar Vlade RS-a u Istočnom Sarajevu, saznaje Klix.ba.

Na sastanak je stigla i buduća predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto (HDZ).

Oni će se pridružiti predstavnicima SNSD-a, Miloradu Dodiku, Željki Cvijanović i Zoranu Tegeltiji, s kojim će usaglasiti dokument koji će kasnije danas u 16 sati potpisati Nermin Nikšić (SDP), Milorad Dodik (SNSD) i Dragan Čović (HDZ).

Dokument je nazvan "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na razini BiH za razdoblje 2022. - 2026. godine".

Kako smo jučer i najavili, sporazum bi se u narednom periodu, kroz razgovore i radne grupe, trebao dodatno nadograđivati i na kraju prerasti u program po kojem bi trebalo raditi Vijeće ministara BiH u mandatnom periodu 2022. - 2026. godine.

Današnji datum je odabran simbolično jer se očekuje da će BiH baš danas dobiti poruku iz Brisela da joj je dodijeljen kandidatski status.

Novi koalicioni partneri će danas veliki dan začiniti na Božićnom prijemu koji organizira Dragan Čović u zgradi Parlamenta BiH.