Napada diplomate
22

Kongres SAD-a odobrio novac za liječenje žrtava misterioznog "Havana sindroma"

G. M.
Kongres SAD (Ilustracija: Shutterstock)
Kongres SAD (Ilustracija: Shutterstock)
Zastupnički dom Kongresa SAD-a jednoglasno je usvojio novi zakon kojim se odobravaju sredstva CIA-i za liječenje žrtava takozvanog "Havana sindroma".

Riječ je o skupu simptoma za koje se smatra iz izaziva misteriozno energetski usmjereno oružje. Dom je u utorak odobrio Zakon o pružanju pomoći američkim žrtvama pogođenim neurološkim napadima, sa 427 glasova za i 0 protiv.

Prijedlog zakona sada ide na sto predsjednika Joea Bidena, budući da ga je Senat usvojio bez protivljenja još u junu. Njime se odobravaju dodatna sredstva CIA-i za kompenzaciju pogođenim službenicima i daje agenciji veći prostor u načinu na koji se novac može potrošiti, a od nje se zahtijeva da podnosi redovne izvještaje Kongresu.

"Havana sindrom" dobio je ime po simptomima koje su navodno pretrpjeli brojni američki diplomati i špijuni stacionirani na Kubi 2016., koji su se žalili na stalnu buku u glavi, migrene, mučninu, poremećaje pamćenja i vrtoglavicu, kao i trajno oštećenje mozga.

Od tada je više od 200 državnih službenika i njihovih porodica tvrdilo da su imali ove simptome, uključujući agenta CIA-e koji je nedavno putovao u Indiju s direktorom Williamom Burnsom.

Sindrom je prijavljen na brojnim drugim mjestima osim u Havani - od Rusije, Kine, Njemačke i Australije do samog Washingtona. Američka vlada službeno je nazvala te događaje "anomalnim zdravstvenim incidentima", a istraga o njihovoj prirodi i porijeklu je u toku.

Naučnici, obavještajni izvori i novinari nagađaju da bi to moglo biti uzrokovano nekom vrstom tajnog, visokotehnološkog oružja koje emitira talase usmjerene energije. Međutim, prošle sedmice, panel kubanskih stručnjaka rekao je da tvrdnje o tajnom zvučnom oružju nisu "naučno prihvatljive", te da "nema naučnih dokaza o napadima", prenosi Russia Today.

U januaru 2019., istraživač s UC Berkeley rekao je da je snimak zvukova koji navodno izazivaju sindrom, a koji je objavila novinska agencija Associated Press, odgovarao zvukovima indijskog kratkodlakog cvrčka.