Više od 400 oboljelih
9

Kineski zvaničnici: Opasni virus bi mogao mutirati i proširiti se dalje

M. N.
Foto: AFP
Foto: AFP
Novi virus koji je usmrtio devet osoba u Kini mogao bi mutirati i širiti se dalje, upozorili su kineski zdravstveni zvaničnici dok nastavljaju pojačavati mjere zaštite.

Kako piše BBC, do sada je potvrđeno 440 slučajeva epidemije koja potiče s ilegalnog tržišta divljih životinja u Wuhanu. Sada se proširilo na nekoliko kineskih provincija, ali i preko mora u SAD, Tajland i Sjevernu Koreju.

Vlasti su potvrdile da je zemlja sada u najkritičnoj fazi prevencije i kontrole te da se ovaj virus prenosi sa čovjeka na čovjeka.

Virus poznat kao 2019-nCoV je nova loza koronovirusa koji je ranije identifikovan kod ljudi. Simptomi su respiratorni problemi, temperatura, kašalj, ostajanje bez daha i poteškoće s disanjem.

Zvaničnici su kazali kako se virus širi respiratornim putem, a trenutno se radi na utvrđivanju izvora zaraze. U kontakt sa zaraženim pacijentima došlo je više od dvije hiljade ljudi. Pacijent koji je prenio virus na više od 10 osoba još nije otkriven. Među zaraženima je najmanje 15 zdravstvenih radnika.

Panika se povećava s obzirom na to da se veliki broj Kineza vratio u svoju zemlju zbog proslave Kineske Nove godine, što povećava šansu za širenje zaraze, jer će ljudi boraviti u zajedničkim prostorima. Vlasti su pozvale građane da izbjegavaju gužvu i javna okupljanja.

Mjere opreza uključuju i temperaturni pregled svih onih koji napuste Wuhan te poboljšanu sterilizaciju i ventilaciju na glavnim transportnim čvorištima. U gradu je na snazi i zabrana prodaje žive peradi i divljih životinja. Policija je stalno na terenu kako bi osigurala da se ove mjere provode.

Gradonačelnik Wuhama je pozvao posjetioce da izbjegavaju ovaj grad ako nije riječ o hitnim slučajevima.

Za sada su potvrđena tri slučaja na Tajlandu te po jedan u Sjevernoj Koreji, SAD-u i Japanu.

Svjetska zdravstvena organizacija danas će razmatrati proglašenje međunarodne hitne zdravstvene situacije u svijetu zbog virusa.