Sarajevo
18

Novi kontejneri - veći problemi: Građani ogorčeni zbog gomilanja smeća, a "Rad" ima samo jedan kamion

E.S.H.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: Čitatelj)
Građani sarajevskih naselja u općinama Novo Sarajevo i Stari Grad dobili su nove tzv. zvonaste kontejnere. To bi bila lijepa vijest da se nisu pojavili problemi zbog odlaganja velikih količina smeća oko kontejnera.

Mještani kao problem navode malu zapreminu kontejnera koji nisu dovoljno veliki da zamijene dosadašnji broj kontejnera, ali i to što KJKP Rad ima samo jedno vozilo namijenjeno za odvoz smeća iz zvonastih kontejnera.

"Sramotno je da je umjesto dosadašnja tri kontejnera postavljen samo jedan novi. Jednostavno, to nije dovoljno za količinu smeća koja se izbaci, zbog toga se smeće gomila, a saznali smo da kamioni koji su dosad odvozili smeće nisu namijenjeni za nove kontejnere", kazao nam je čitatelj iz ulice Bulevar Meše Selimovića u naselju Čengić Vila.

Iako građani kažu drugačije, Iz KJKP Rad tvrde da nije došlo do zastoja u odvozu smeća, da se kontejneri prazne svaki dan, a da su se ranije praznili svaki treći dan. Glasnogovornik Rada Mirza Ramić nam je rekao da je potrebna i edukacija građana koja će se provoditi u narednom periodu.

"Isti problem je bio i s postavljanjem podzemnih kontejnera na Trgu heroja u naselju Hrasno gdje građani jednostavno nisu željeli da odlažu otpad u kontejner. Kada su postavljani zvonasti kontejneri, vođeno je računa o zapremini koja je potrebna za određenu lokaciju. Potrebno je i malo solidarnosti i edukacije građana koja će se vršiti u narednom periodu u saradnji s Općinom Novo Sarajevo. U Starom Gradu nema problema s odlaganjem smeća", kazao nam je glasnogovornik Rada Mirza Ramić.

Podsjetio je da je Rad u sklopu Javnih nabavki planiranih za 2019. godinu iz vlastitih sredstava (350.000 KM) izvršio nabavku autosmećara s kranom.

To je jedino vozilo koje posjeduje Rad, a koje je namijenjeno za pražnjenje podzemnih, polupodzemnih i zvonastih kontejnera. Ramić je naglasio da je za sada to jedno vozilo dovoljno za pražnjenje svih kontejnera za koje je namijenjeno.

"Aktivnosti s novim vozilom se odvijaju bez problema, specifičnost ovog autosmećara jeste da se može koristiti za pražnjenje podzemnih, polupodzemnih, zvonastih i kontejnera zapremine 1.100 litara. Manevrisanje kranom vrši se pomoću mobilnih komandi (daljinsko upravljanje), poseban dodatak na vozilu je 'kada' koja se koristi za pražnjenje podzemnih, polupodzemnih i zvonastih kontejnera", pojasnio je Ramić.

Dodao je da su u periodu prije Kurban-bajrama izvršene pojačane aktivnosti na pražnjenju kontejnera, ali da je ipak odložena velika količina kabastog i animalnog otpada, kožice i iznutrice od kurbana, što je kažnjivo.

"Pokušavamo riješiti sve probleme i u narednom periodu očekujemo nabavku novih zvonastih kontejnera da se potpomognu lokacije na kojima već postoje takvi kontejneri, ali i da se postave i na nove lokacije", zaključio je Ramić.