Zimski raspored
21

Wizz Air ukida letove za tri destinacije s tuzlanskog aerodroma

Piše: A. K.
Foto:Arhiv/Klix.ba
Foto:Arhiv/Klix.ba
Najveći niskotarifni avioprijevoznik u centralnoj i istočnoj Evropi Wizz Air u zimskom periodu smanjit će broj uspostavljenih linija s Međunarodnog aerodroma u Tuzli.

Naime, zimski raspored letenja zvanično će se početi primjenjivati 1. novembra, a u njemu nisu navedeni letovi za London, Bratislavu i Nuremberg koji su s tuzlanskog aerodroma uspostavljeni u martu ove godine.

Iz kompanije Wizz Air su istakli da će, prema zahtjevima tržišta, spomenute tri linije biti operativne samo u ljetnoj sezoni.

Menadžmentu Međunarodnog aerodroma Tuzla za sada nisu poznati zvanični razlozi zbog kojih dolazi do ukidanja ovih linija.

"U ovom trenutku nama nisu poznati razlozi ovakve odluke. Mi ćemo između 20. i 23. augusta imati zvanični sastanak s predstavnicima Wizz Aira, za vrijeme kojeg ćemo im postaviti pitanje vezano za ukidanje linija. Tada ćemo imati više infomacija", kazao je za Klix.ba direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifet Karasalihović.

Kao što smo kazali, letovi za London, Bratislavu i Nuremberg s Međunarodnog aerodroma u Tuzli su uspostavljeni u martu ove godine, a Karasalihović ističe da su od izuzetnog značaja za ovaj aerodrom.

Prema njegovom mišljenju dosadašnja popunjenost aviona za ove destinacije je bila izuzetno dobra, istaknuvši da bi jedan od eventualnih razloga za ovakvu odluku Wizz Aira mogao biti manji broj putnika koji se u zimskom periodu odlučuju za odlazak u London, Bratislavu i Nuremberg.

Za sada nije poznato da li će Wizz Air u zimskom periodu letenja s tuzlanskog aerodroma uspostaviti neke nove linije.

Podsjećanja radi, prvi let Wizz Aira iz Tuzle je uspostavljen u maju 2013. godine i od tada je ova kompanija postala najveći avioprijevoznik u našoj zemlji, pri čemu je zabilježeno konstantno širenje mreže niskotarifnih ruta.

Samo dvije godine nakon pokretanja prvih letova iz BiH, Wizz Air je uspostavio operativnu bazu u Tuzli u kojoj je uposleno 97 osoba.

U maju ove godine na tuzlanskoj pisti je postavljen drugi bazni avion - Airbus A320 sa 180 putničkih mjesta.

Pored Tuzle, Wizz Air prijevoz putnika vrši još i s Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, na kojem je uspostavljena linija za Budimpeštu.

Također, u toku su pregovori s menadžmentom Međunarodnog aerodroma u Mostaru, u cilju uspostavljanja novih i pristupačnih linija.