Počinje u petak
55

Sajam HoReCa: Inovacije u gastronomiji i digitalizacija u turizmu

Klix.ba
Na drugom Međunarodnom sajmu hrane, pića i ugostiteljske opreme In HoReCa, koji počinje u petak u Sarajevu, bit će predstavljena ruska i malezijska kuhinja, kao i inovacije u gastronomskoj ponudi.

Najavljeno je to na današnjoj pres-konferenciji, na kojoj je direktor sajma Šefik Gušić rekao da će ovogodišnji program biti bogat jer će gotovo 100 izlagača upriličiti degustacije hrane i piće, kao i radionice na kojima će se pripremati hrana i novi specijaliteti.

"Pored sajamskih i održavanja različitih panela namijenjenih ovoj industrijskoj grani, organizirat ćemo edukacije za uposlenike u HoReCa (hoteli, restorani i kafei) kanalu, te kulinarski i koktel masterclass. Sve to bit će održano u multifunkcionalnom Convention centru hotela Hills, koji se prostire na 4.000 kvadratnih metara", kazao je Gušić.

Program će upotpuniti InHoreca AfterWork Free Zone Party tokom koje će posjetitelji moći degustirati vina 20 vinarija iz Hercegovine, razne vrste sireva i kraft piva.

Uloga Udruženja kuhara BiH na sajmu je ta da se na veći nivo podigne gastronomski dio.

"Na masterclass dolaze stručnjaci bh. porijekla i to Saša Amidžić iz Austrije, Alma Rekić iz Slovenije i Vanja Puškar iz Beograda. U panel diskusiji, kojom ću moderirati, učestvuju Dalila Sinanović i Hamid Kurjaković. Bit će to prilika da govorimo o modernoj gastronomiji i njenom uticaju na razvoj turizma", istakao je uime Udruženja kuhara BiH Nermin Hodžić.

Dodao je da će na sajmu biti dodijeljene nagrade najboljim hotelijerima, restoranima i kafeima u BiH. Priznanja koja su ustanovljena ove godine su, kako kaže, simbolična podrška trudu i radu koje ova industrija ima u razvoju turističkih potencijala zemlje.

U organizaciji marketinške agencije Altermedia i magazina In HoReCa sajam će biti održan 14. i 15. juna, a skup su, između ostalih, podržali su i Ministarstvo trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Vlada Kantona Sarajevo i Privredna komora Kantona Sarajevo.

Zbog toga je zahvalnost izrazio izvršni direktor agencije Altermedia BiH Rešid Muratović, navodeći da brojka od gotovo 100 izlagača dovoljno govori o potrebi industrije za sajmom na kojem svoje usluge mogu predstaviti izlagači iz oblasti prehrambene industrije i industrije pića.

Pres-konferenciji nije mogao prisustvovati ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić, ali je u poruci istakao da je opredijeljenje Vlade KS upravo povezivanje privrednih grana – malih i srednjih preduzeća u HoReCa kanalu sa jedne i turizma u Kantonu i državi s druge strane.