Privreda
36

ZEPS okupio više od 600 izlagača iz cijelog svijeta

Piše: E. M.
ZEPS (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na sajmištu na Kamberovića Polju u Zenici danas je zvanično otvoren 23. generalni bosanskohercegovački sajam ZEPS i 13. ZEPS Intermetal koji su okupili više od 600 izlagača iz cijelog svijeta.

Sa današnje ceremonije otvorenja poslana je jasna poruka da su domaća privreda i ekonomija prioritet te da iz godine u godinu raste interesovanje privrednika za izlaganje robe i materijala na sajmištu ZEPS-a. Predsjednik nadzornog odbora RMK Alem Lalčić danas je okupljenima poručio kako je ZEPS još jedan od dokaza da se u BiH mogu postizati izvrsni rezultati.

"ZEPS doživljavamo kao posebnu privilegiju, ali i odgovornost. Naša misija je da u vrijeme internet tehnologija ostanemo mjesto susreta privrednika, ali i onih koji to žele biti", poručio je Lalčić.

Ovogodišnji ZEPS održava se na površini većoj od 18.000 kvadratnih metara i okupit će 50.000 posjetitelja.

Novoizabrani gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović danas se veoma kratko obratio skupu na sajmištu.

"Svima koji imaju namjeru ulagati želim poručiti da će u Gradskoj upravi Zenice imati najbolje uvjete u čitavoj Bosni i Hercegovini i da nam je sretno", izjavio je Kasumović.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević je kazao kako su privrednici na ZEPS-u svjedoci promjena koje su se dogodile u Zenici od prošlog ZEPS-a.

"Zenica se brzo razvija i u njoj se dešavaju pozitivne stvari. Želimo vjerovati da je uspješnom ambijentu doprinijela i Vlada ZDK. Pored ekonomskih kriza u kojim se nalazimo trebamo biti optimisti da imamo potencijale da se nosimo s tom situacijom", dodao je Galijašević.

Današnjem otvorenju prisustvovao je i Šemsudin Mehmedović, kao i brojni drugi privrednici iz BiH i zemalja svijeta. Među prisutnima je bio i predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bruno Bojić koji je kazao kako je Zenica izgubila velikana Husejina Smajovića, ali da je dobila novog čovjeka koji će znati voditi Zenicu u novom smjeru.

Direktor Kakanj cementa Branimir Muidža otvorio je današnji 23. generalni bh. sajam ZEPS i 13. ZEPS Intermetal riječima da je živa riječ puno bolja i efektivnija od internet prodaje.

"Fascinantno je da danas, kada sve možete kupiti putem interneta, ZEPS bilježi svoj rast. Ovo dokazuje da ništa ne može zamijeniti direktni kontakt. Danas je Zenica mjesto susreta za vrijedne, kvalitetne i ambiciozne privrednike. Siguran sam da će ovi kapitalni projekti imati utjecaja na stanje u ZDK. Proizvodimo i kupujmo kvalitetno, a neka je i domaće jer to je formula za stabilan razvoj naše ekonomije", istakao je Muidža.

ZEPS i ZEPS Intermetal u Zenici će biti održani od 4. do 8. oktobra, a u sklopu samog događaja najuspješnijim privrednicima bit će dodijeljene i nagrade.