{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zakon o carinskoj politici u BiH uskoro bi mogao biti primjenjivan

F
1.6.2016. u 10:45
0
2
Zakon o carinskoj politici u BiH uskoro bi mogao biti primjenjivan
0
Zakon o carinskoj politici u BiH uskoro bi mogao biti primjenjivan
Bosanskohercegovački privredni subjekti uskoro bi mogli koristiti povlastice Zakona o carinskoj politici u BiH koji je usvojen prošle godine, a koji dosad nije primjenjivan.
Tim zakonom, između ostalog, domaći privrednici bit će oslobođeni carinskih dažbina na uvoznu opremu za proizvodnju.

Da bi Zakon o carinskoj politici u BiH mogao biti primjenjivan potrebno je još donošenje provedbenog propisa koji donosi Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Hajrudin Podbičanin danas je najavio da će provedbeni akt uskoro biti upućen Vijeću ministara BiH na usvajanje.

On je na radionici ''Olakšavanje trgovine u kontekstu primjene novog Zakona o carinskoj politici u BiH'', koju je organizirala Vanjskotrgovinska komora BiH, kazao da će primjena Zakona domaćim privrednim subjektima omogućiti da budu konkurentniji na domaćem i regionalnom tržištu.

"Novi Zakon o carinskoj politici BiH omogućava privrednim subjektima da efikasnije, jednostavnije i modernije koriste carinske procedure. To, između ostalog, podrazumijeva maksimalnu upotrebu informacionih tehnologija, a minimalnu upotrebu fizičke kontrole", pojasnio je Podbičanin.

Cilj današnje radionice bio je pružiti pogled stanja u BiH u vezi s primjenom novog Zakona o carinskoj politici u BiH u kontekstu olakšavanja trgovine, te informirati učesnike o implementaciji međunarodnih konvencija o olakšavanju trgovine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: