Počast gost grad Konya
35

Šesti Privredni sajam počinje u Skenderiji, prijavljeno 237 učesnika

FENA
Centar Skenderija Sarajevo domaćin je 6. Sajma privrede, poljoprivrede i zanatstva i 43. Sajma roba široke potrošnje na kojem će od 10. do 12. decembra 237 prijavljenih učesnika predstaviti najnovija domaća tehnološka i kreativna dostignuća.

Direktor KJP Centra Skenderija Amer Kapo na konferenciji za novinare je kazao da su ove sajamske manifestacije dio programa obilježavanja 50 godina od osnivanja Skenderije.

"Počasni gost sajma je Grad Konya (Republika Turska) i možemo da kažemo da ovaj sajam raste iz godine u godinu. Među učesnicima sajma su velike firme poput BH Telecoma, kao i veliki broj malih obrtnika. Posjetioce očekuje bogata ponuda hrane, pića, zanatskih i ručno rađenih proizvoda, preparativne kozmetike, alata, modnih dodataka i dr.", kazao je Kapo dodajući da je radno vrijeme sajma od 11 do 19 sati, a ulaz za posjetioce je slobodan.

Šerif Patković iz Boračko zadružnog saveza FBiH je naglasio dobru saradnju sa Centrom Skenderija u organizaciji sajma.

"Mi smo prošle godine samostalno organizirali prvi sajam boračkog zadrugarstva u BiH i nismo željeli da prekinemo taj kontinuitet. Na kraju godine u sklopu Privrednog sajma Skenderija naših 12 boračkih zadruga će izložiti zajedno sa Gradom Konyom svoje proizvode i drugo. To su uglavnom zadruge koje obavljaju privredne aktivnosti iz cijele BiH i ujedno je dio projekta koji je bio realiziran kada je riječ o Federalnoj vladi, pokretanju poslova i zapošljavanju i na taj način će se vidjeti rezultati nečega što je urađeno u prethodnom periodu", dodao je Patković.

U sklopu Privrednog sajma i ove godine će biti organizovan Kristal market koji će, kako je kazala predstavnica ove manifestacije Maida Horović, okupiti izlagače iz regiona.

"Na Kristal Marketu po prvi put će se naći pojedine vrste kamenja koje dosad nismo imali priliku da vidimo izložene u BiH, a potrudit ćemo se da što više kristala i minerala bude izloženo koji su iskopani u BiH, da prikažemo da zaista dosta toga ima", dodala je Horozović.

Pokrovitelj sajma je Ministarstvo privrede KS, a za sutra je najavljen i okrugli sto o održivosti poljoprivredne proizvodnje u BiH.