Rok je kraj sedmice
214

Radnici Aluminija traže otpremnine u vrijednosti šest svojih plaća

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Stanje u bivšem mostarskom gigantu Aluminiju d.d. nije promijenjeno, radnici čekaju ispunjenje svojih zahtjeva, a vrijeme prolazi. Kraj ove sedmice je rok do kada uprava treba da pokaže dobru volju za ispunjenje zahtjeva radnika.

Pero Bebek, predsjednik Skupštine Sindikata Aluminija, za Klix.ba kaže kako su neki predstavnici radnika danas imali sastanak s nižerangiranim dijelom uprave mostarske kompanije te da je bilo govora o ispunjenju zahtjeva radnika.

"Neki radnici su uzeli papire, ja ih znam desetak, ne znam je li to konačna odluka ili je to 'izviđanje', ne znam. Sindikat očekuje da uprava napravi sastanak s višim nivoom vlasti te da vidi šta se može uraditi po pitanju naših zahtjeva. Ako neko hoće otići u Njemačku, bolje mu je otići s otpremninom nego bez nje", izjavio je Bebek.

Precizira kako se traži otpremnina od šest prosječnih plata iz posljednja tri mjeseca.

"Neko bi prihvatio otpremnine, drugi bi ostali i radili za manje plate nego što su bile ranije.

"Od Vlade FBiH traži se uplaćivanje 17 mjeseci doprinosa za PIO, a od uprave vizije o daljem vođenju kompanije. Neki čekaju najavljeno pokretanje proizvodnje, a mladi bi išli vani, Irska, Njemačka... Ima i radnika koji su blizu penzije, njima je obećavano uplaćivanje do tri godine da se mogu penzionisati", kazao je.

Radnici su obaviješteni kako je Krizni odbor već kontaktirao sve banke u kojima radnici imaju kredite tražeći da se odgode termini plaćanja rata.

Od ranije se zna da su predstavnici sindikata izašli iz Kriznog odbora, a osnovni razlog za to je što predstavnici radnika nisu željeli da stavljaju svoj potpis na "socijalne liste" radnika koji bi bili pozivani ako se zaista pokrene proizvodnja.