Privreda
5

Hoše komerc ostvario prihode veće od 65 miliona KM: Najavljena investicija u fabriku slastica

Klix.ba
Hoše komerc d.o.o. Sarajevo, jedan od najstarijih trgovačkih lanaca u Bosni i Hercegovini, uspješno je poslovao u protekloj 2017. godini sa realiziranim neto prihodom većim od 65 miliona KM. Usporedbe radi, prošle godine ukupan prihod je bio veći od 64 miliona KM. Zabilježeno je blago povećanje realizacije u odnosu na 2016. sa stabilnim poslovanjem sva tri poslovna segmenta kompanije, maloprodaje, proizvodnje i veleprodaje.

Rast prihoda zabilježen je i kod brendova Bony, Merka, i Naše mlijeko, kao i u distribuciji brenda Meggle, čime je Hoše komerc nastavio razvijati vlastitu proizvodnju, tržišne kapacitete i promovirati domaću privredu.

"Ispunili smo naše ciljeve, postigli smo sada već dugoročnu stabilnost, i kontinuitet u razvoju. Na to su najviše uticale mjere koje smo najavili početkom prošle godine a koje su bile usmjerene na podizanje razine kvaliteta usluge, educiranje uposlenih, standardizaciju, uvođenje koncepta merčendajzinga, te inovacija kao što su program odjela ‘Delikates’ i gotovih jela, itd. Uz ranije uvođenje novog informacionog sistema koji je znatno doprinjeo povećanju kvaliteta usluge koju već 39 godina pružamo Sarajlijama, istakao bih i prošlogodišnju kampanju “Sarajevo divno mjesto", a čiji smo početak i novi promotivni spot promovirali na Žutoj tabiji, kultnom mjestu našeg glavnog grada", izjavio je Izet Bozalija direktor kompanije Hoše komerc.

Kao kompanija kojoj je stalo do razvoja domaće proizvodnje, Hoše komerc je i prošle godine preuzeo jednu od uloga najsnažnijeg promotora u kampanji “Kupujmo domaće”, uloživši napore da domaći kvalitetni brandovi na jedan inovativan način kroz “Hoše BH. korpu” dobiju dodatne pozicije i posebne uvjete u Hoše marketima. Da se radi o izuzetno uspješnom projektu govori podatak da su kod pojedinih domaćih proizvoda koji su bili pozicionirani u "BH. korpi" zabilježena povećanja indeksa prodaje i do 100%.

"Nastavljamo sa širenjem asortimana i pri tom ćemo uz vrhunski kvalitet i najbolju cijenu nastojati šansu dati domaćim proizvođačima. U 2018. godini već smo krenuli sa novim načinom komunikacije sa kupcima i našim fanovima, pri čemu se koristimo kako novim digitalnim, tako i tradicionalnim kanalima komuniciranja. Želimo uspostaviti snažniju interakciju sa našim vjernim potrošačima, a planirali smo i mnogo poklona, nagrada i iznenađenja. Također, u planu je realizacija jedne značajne investicije u proizvodnju, čime ćemo značajno proširiti naše proizvodne kapacitete sa uvođenjem novog asortimana proizvoda. Radi se o fabrici slastica koja će sa aspekta procesa proizvodnje, kvaliteta, standarda i tehnologije biti jedna od najmodernijih u ovom dijelu regije", kazao je Bozalija.

Prva trgovina otvorena je davne 1979. godine kao dio porodičnog biznisa, deset godina kasnije 1989. osnovana je firma Hoše komerc d.o.o. u Sarajevu. Osnovna djelatnost je trgovina na malo i veliko prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, zatim, slastičarstvo, pakeraj i pržionica kafe, kao i distribucija proizvoda. Hoše komerc d.o.o trenutno zapošljava 216 radnika, od čega je veći dio radnika zaposlen u maloprodajnoj mreži. Pored proizvodnje i veleprodaje, Hoše komerc posjeduje lanac od 9 prodavnica, i sve su na području Kantona Sarajevo.