Privreda
9

Gebrüder Weiss nastavlja ekspanziju na tržištu u BiH

Ukupno 6.000 zaposlenika i 150 vlastitih poslovnih lokacija čine kompaniju Gebrüder Weiss vodećom transportnom i logističkom kompanijom Evrope.

Ovaj transportni profesionalac sa sjedištem u Austriji posebno je jako zastupljen u Srednjoj i Istočnoj Evropi i nakon pada Željezne zavjese 1989. kontinuirano se širi u istočne susjedne zemlje. 2008. godine odlučili smo se za ulazak na tržište Bosne i Hercegovine. To je bio uspješan korak. Početne prostorije direktno u carinskom terminalu u Sarajevu ubrzo su postale premale pa smo već 2013. preselili na sadašnju lokaciju u prometnoj industrijskoj zoni "Bosanka" u Blažuju.

S logističkim terminalom od 2000 kvadratnih metara kompanija Gebrüder Weiss pruža lokalnim i međunarodnim kompanijama različite usluge Full-Service logističara. 23 zaposlenika brine se za kopneni, zračni i brodski transport tereta ili pružaju multimodalna transportna rješenja. Ali to nije sve. „Za svoje klijente preuzimamo i sve poslove oko carinjenja te im dajemo podršku za različite logističke poslove – bilo da je riječ o skladištenju, logistici nabave i distribucije, upravljanju nabavnim lancem ili logističkim rješenjima specifičnima za određenu branšu“, navodi Almir Jonuz, direktor filijale kompanije Gebrüder Weiss u Sarajevu. Portfolio usluga koji postiže cilj. U međuvremenu ova transportna kompanija među svojim klijentima ima vodeće kompanije iz automobilske branše, kao i visoke tehnologije, široke potrošnje i tekstilne industrije te i industrije proizvodnje namještaja. A Gebrüder Weiss Sarajevo rast će i dalje.

Veliki razvojni potencijal Almir Jonuz vidi u preseljenju brojnih zapadnih proizvodnih lokacija u Istočnu Evropu odn. trendu outsourcinga. „Iznimna prekrivenost lokacijama od Basela do Bukurešta garantira našim klijentima siguran transport robe sa Zapada na Istok i obrnuto – pouzdano i bez promjene ponuđača usluge“, objašnjava Jonuz. Osim toga, poznato je da se, naročito kod zapadnih kompanija, već odavno više ne radi samo o transportnim rješenjima, nastavlja Jonuz. U okviru outsourcinga logističkih procesa kompanijama su potrebna i odgovarajuća IT rješenja te imaju visoke zahtjeve za sigurnost podataka. „To smo pravovremeno prepoznali i dobro smo pripremljeni i na tim područjima“, tvrdi Jonuz.

Zajedno s matičnim koncernom, Gebrüder Weiss Sarajevo ima puno planova za budućnost. U međuvremenu naša međunarodna transportna kompanija raste i izvan granica Crnog mora. U Kini, Kazahstanu, Rusiji, Gruziji i Turskoj kompanija Gebrüder Weiss već ima svoje podružnice, a u Turkmenistanu partnerski ured. Cilj: Dodatno ojačati kopnenu vezu između Evrope i Kine duž historijskog Puta svile. Najnovije odredište u planu rute kompanije Gebrüder Weiss: iranski glavni grad Teheran. Već od aprila se jednom sedmično obavlja se transport zbirnog tereta od Sofije do Teherana.

Više informacija je o kompaniji Gebruder Weiss je moguće dobiti na +387 33 777 597 ili na mail [email protected]