Privreda
4

Bh. javnosti predstavljen sajam BAU - smotra vodećih arhitekata i građevinaca

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Planerima, arhitektama i građevinskim inžinjerima iz cijelog svijeta sajam BAU predstavlja nezaobilaznu informacionu i komunikacijsku platformu istaknuto je danas u Sarajevu na prezentaciji tog sajma koju je organiziralo Predstavništvo njemačke privrede u BiH AHKBiH.

Predstavnica sajamske kuće Messe Munchen International (Međunarodni sajam u Minhenu) Julia Wenzel kazala je da će sajam BAU 2017 biti održan na sajmištu u Minhenu od 16. do 21. januara.

"Broj izlagača i posjetilaca sajma je u stalnom porastu i drago nam je da smo u 2015. imali i dva izlagača iz BiH, a ove godine zasad je prijavljen jedan izlagač (Inox-Ajanović d.o.o. Tešanj) i očekujemo da će ih biti više", kazala je Wenzel.

Predstavništvo njemačke privrede u BiH - AHKBiH kao kontakt biro za sajamsku kuću Minhen na raspolaganju je privrednicima, odnosno kompanijama u BiH koje žele da se informišu o manifestacijama i događajima kada je riječ o toj sajamskoj kući. Dakle, o mogućnostima nastupanja na sajmu kao izlagači ili posjetioci, te kao podrška pri organizaciji sajamskog nastupa.

"Interes bh. kompanija za sajmom BAU, koji se održava svake dvije godine, može se vidjeti iz podataka za 2013. kada je BiH ušla među top 15 zemalja s brojem posjetilaca koji je premašio 900", kazala je Amra Šurković iz Predstavništva njemačke privrede u BiH.

Na sajmu BAU se na prostoru od 185.000 metara kvadratnih predstavljaju arhitektura, materijali i sistemi za privredne i stambene namjene i unutrašnje uređenje u oblasti novogradnje i uređenja postojećih objekata.

Vodeće teme sajma BAU 2017 su inteligentne fasade, digitalno projektovanje, građenje i upravljanje, umrežene zgrade, graditi i stanovati 2020.

Mnogi izlagači će ponuditi svoja rješenja, a teme će se protezati i na forume sajma BAU kao i na specijalne izložbe. U programu sajmu organizatori izdvajaju i događaj “Duga noć arhitekture”.