Zabrinjavajući podaci
56

Njemačka privreda stagnira, pad izvoza i potrošnje na kraju 2019.

R. D.
Frankfurt (Ilustracija: Shutterstock)
Frankfurt (Ilustracija: Shutterstock)
Njemačka, najveća evropska ekonomija, stagnirala je u četvrtom tromjesečju 2019. zbog pada izvoza i smanjene lične i javne potrošnje.

Prema podacima Destatisa, zvanične federalne statističke institucije u ovoj zemlji, koji su sezonski, kalendarski i cjenovno prilagođeni, ekonomske aktivnosti u Njemačkoj stagnirale su u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca u odnosu na prethodno tromjesečje.

Destatis je povisio procjenu rasta u trećem tromjesečju, za 0,1 postotni bod, na 0,2 posto. Na godišnjem nivou njemački je BDP u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju porastao 0,4 posto, što znači da je ekonomija u cijeloj prošloj godini porasla za 0,6 posto.

Konačna potrošnja kućanstava i vlade značajno je usporila u četvrtom tromjesečju u usporedbi s vrlo snažnim trećim tromjesečjem. Kompanije su paralelno osjetno manje ulagale u postrojenja i opremu, ali su povećale potrošnju na gradnju, primjećuju statističari.

"Preliminarni izračuni pokazuju da se prema cjenovno, kalendarski i sezonski prilagođenim podacima izvozilo nešto manje nego u trećem kvartalu dok je uvoz robe i usluga porastao", navode iz Destatisa.

Kako piše ugledni Guardian 2020. godina za njemačku privredu vjerojatno neće donijeti mnogo olakšanja. Prigušeno djelovanje najjače evropske ekonomije posebno je zabrinjavajuće dok se ona bori sa strukturnim promjenama.