United Group preuzima najvećeg bugarskog operatera Vivacom

United Group preuzima najvećeg bugarskog operatera Vivacom
2
F
FENA
8.11.2019. u 11:16
0
komentara
2

dijeljenja
United Group preuzima najvećeg bugarskog operatera Vivacom Ilustracija: Shutterstock
Amsterdam, London, 7. novembar 2019. godine: United Grupa, vodeći telekomunikacijski i medijski operater u Jugoistočnoj Europi, vlasnik Telemach-a, N1, Nove BH i SBB-a, postigla je dogovor o kupovini Vivacom-a, najvećeg operatera u Bugarskoj.
Ova akvizicija je druga po redu od marta 2019. godine, kada je investicioni fond BC Partners, sa sjedištem u New Yorku i Londonu, kupio United Grupu u jednoj od najvećih transakcija ikad u ovom regionu.

Akvizicija će ubrzati rast United Grupe, proširiti njenu geografsku prisutnost i potvrditi njen položaj regionalnog lidera u ovoj industriji. United Grupa već posluje u šest zemalja regiona.

Vivacom pruža usluge preko 1.8 miliona korisnika. Prva je telekomunikacijska kompanija u Bugarskoj, koja danas pruža napredne servise kao što su optički internet, mobilna telefonija i digitalna televizija privatnim i poslovnim korisnicima.

Očekuje se da će transakcija biti okončana u drugom kvartalu 2020. godine, nakon dobivanja dozvole od antimonopolske komisije. Sama kupovina biće realizovana kroz kredit i sopstvena sredstva.

Viktorija Boklag, CEO United Grupe, izjavila je kako je Vivacom kompanija koju predvodi jak menadžment i koja odlično posluje.

"Vrlo sam uzbuđena što imamo mogućnost da njihovo poslovanje još više ojačamo. Bugarska je privlačno tržište, a ova akvizicija će nam omogućiti da još više diverzifikujemo svoje poslovanje. United Grupa ima odlične rezultate kod ovakvih akvizicija i integracija, sa više od sto kupovina od svog nastanka", rekla je.

Nikos Statopulos, Partner u BC Partnersu je izjavio: "Kada smo investirali u United Grupu, identifikovali smo njen poslovni model, tehnologiju i regionalno vodstvo kao ključne pokretače organskog rasta, koji dodatno ubrzavaju akvizicije lokalnih kompanija. Zadovoljstvo nam je što ćemo sa Vivacomom dobiti dinamičnog operatora koji posluje na tržištu koje raste, što nam omogućava dalje širenje biznisa u Evropi".

Spas Roussev, predsjednik Nadzornog odbora Vivacoma, smatra da je ova transakcija ogroman uspjeh i odlična prilika za Vivacom, njene korisnike, kao i samu Bugarsku.

"Zahvaljujući velikom trudu svih nas, Vivacom je postao jedan od najuspješnijih europskih operatera. Sada želimo dobrodošlicu novim akcionarima – jednim od najuspješnijih globalnih investitora sa značajnim prisustvom u Europi i Sjevernoj Americi, kompaniji BC Partners. Vivacom će odigrati važnu ulogu u budućem razvoju United Grupe, njihovom vodećem telekomunikacijskom i medijskom operateru u regionu", izjavio je.

Finansijski savjetnik Vivacoma bio je Lazard, a CMS je učestvovao kao pravni savjetnik. Finansijski savjetnici United Grupe bili su Citigroup, JP Morgan i Lion Tree, dok je Paul Weiss bio pravni savjetnik.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.