Set mjera
91

Hrvatska će plaćati firmama da ne otpuštaju radnike zbog koronavirusa

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vlada Republike Hrvatske danas bi trebla usvojiti paket težak nekoliko milijardi kuna koji će poduzetnicima u vrijeme koronavirusa omogućiti odgode plaćanja poreza, doprinosa, ali i rata kredita.

Ono što su 24 sata uspjela saznati je da je paket težak milijarde kuna i ide u nekoliko pravaca. Vlada je već najavila da će odgoditi plaćanje poreza na dohodak i dobiti i uplate penzijskog i zdravstvenog osiguranja za radnike.

U planu su posebne kreditne linije za reprograme postojećih kredita. Ti novi krediti bi bili povoljniji, a s bankama se pregovara i o odgodama plaćanja rata kredita za pogođene poduzetnike. Mjere su zasad planirane samo za poslovne subjekte, ne i za građane.

Finansirati će se i obrtna sredstva kako bi poduzetnici mogli dobiti novac za nabavku materijala za proizvodnju ako im kasni plaćanje od dobavljača i imaju pad prihoda.

Ono što je potvrđeno od sagovornika iz Vlade je da će se sigurno koristiti i Evropski socijalni fond kako bi se finansirali poduzetnici koji ne mogu plaćati radnike, tj. dobili bi svojevrsni poticaj po svakom radniku da ne otpuštaju. Evropska komisija bi uskoro trebala osigurati i 37 milijardi eura za članice.