Nakon 20 godina
23

Hotel "Ruža", nekadašnji simbol Mostara, do kraja juna u punom sjaju

Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Hotel "Ruža", jedan od prijeratnih simbola Mostara, koji je privatiziran prije dvije decenije i gradi se u skladu s franšiznim ugovorom sklopljenim 2016. s prestižnim hotelskim lancem "Marriott" do kraja juna bi trebao zablistati u punom sjaju.

Direktor Agencije za privatizaciju HNK Dragan Bevanda za Klix.ba kaže da ih je investitor obavijestio o početku radova u posljednjem, finalnom dijelu izgradnje objekta koji se prostire na čak 32.000 kvadrata te da je za krajnji rok naveo 30. juni 2020. godine.

Investitor najavio rok do 30. juna

"Postupak je u toku, prešli smo milione koraka, a još je ostao samo koji korak do završetka i zaista se nadamo da će to ići sve kako treba, u skladu sa zakonima koji uokviruju tu oblast", kazao je Bevanda.

Istakao je kako je investitor za posljednji rok završetka svih radova naveo 30. juni 2020. godine, a prema toj dinamici radovi na završetku velebnog objekta trebali bi započeti tokom ovog mjeseca.

Uloženo 72 miliona maraka

Do sada je, kako naglašava Bevanda, urađeno više od 90 posto radova, u što su uložena 72 miliona maraka. No, kako je investitor prema ugovoru bio obavezan završiti radove do 30. septembra, a to nije realizirano zbog niza okolnosti, za oživljavanje radova treba nova dozvola.

"Imali smo jedan set sastanaka s investitorom od 30. septembra kada mu je istekao aneks broj 9, tako da se unutar agencije, gdje smo na tim sastancima iznijeli naše stavove i dobili informacije od investitora kada planira konačno završiti ovaj objekt i staviti ga u funkciju, imali konstruktivne sastanke", kazao je Bevanda.

Ističe kako Agencija čini sve sa svoje strane da se to riješi što je moguće prije u nekim rokovima koji su već davno probijeni zbog objektivnih ili subjektivnih okolnosti.

Čeka se revizorski izvještaj

"Zahtjev kupca je unutar agencije i obrađuje se. Informiran je Upravni odbor koji je sugerirao rukovodstvu da zatraži revizorski izvještaj, odnosno mišljenje sudskog vještaka odgovarajuće struke o načinu finansiranja i ulaganja u društvo 'Ruža' u skladu s pravilnikom. Predmet je dosta kompleksan, radi se o 20 godina i želimo sve to ispratiti u skladu sa Zakonom o privatizaciji. Problem je samo u dodatnom angažmanu kupca i nas u agenciji da konačno završimo i ovih nekoliko koraka", pojasnio je.

Prema njegovim riječima, to se očekuje narednih dana, kada će se održati novi sastanak s kupcem "Ruže", odnosno investitorom Emirom Kečom koji, kako naglašava, garantuje da ima osigurana sredstava za nastavak gradnje. Potom će nadzor radova izvršiti resorno ministarstvo trgovine, turizma zaštite i okoliša, nakon čega, kaže Bevanda, nema zapreke da Vlada HNK odobri aneks 10 koji je potreban za nastavak radova.

Saglasnost Vlade HNK

"Nadam se da je aneks 10 koji treba odobriti Vlada HNK posljednji koji će biti potreban te da će se radovi završiti u što skorije vrijeme na zadovoljstvo svih nas. Ne samo građana Mostara, nego i kantona pa i države BiH, jer se zaista radi o veoma značajnom projektu", ističe Bevanda.

Glasnogovornik Vlade HNK Pero Pavlović ne dvoji da će čim dokumentacija stigne u Vladu HNK taj predmet biti razmotren.

"Kada agencija dostavi Vladi HNK prijedlog novog ugovora ili aneksa, Vlada će se o njemu očitovati i o tome izvijestiti agenciju, zainteresirane strane, ali i javnost", kaže Pavlović.

Zapošljavanje 100 radnika

Podsjetimo da je investitoru godinama gradnja velebnog objekta bila uskraćena zbog prijetnje UNESCO-a da će Stari grad i Stari most u Mostaru biti skinuti s popisa Svjetske kulturne baštine. Tvrdili su kako poslijeratna "Ruža", koja je četiri puta veća od prijeratne, arhitektonski odudara od okolnih zgrada te time narušava ambijent Staroga grada. Kada je nakon niza peripetija UNESCO dao zeleno svjetlo za gradnju, investitor je najavljivao tužbu protiv Grada Mostara, ali je od toga odustao.

Završetak dugo očekivanih radova bez sumnje nestrpljivo čeka stotinjak građana koji se nadaju zapošljavanju, jer je prema ugovoru o kupoprodaji predviđeno zapošljavanje 100 radnika.