Novi izgled, više snage
25

Mansory predstavio Mercedes-AMG G63 4x4 Squared sa 850 KS

D. B.
AMG G63 4x4 Squared je najekstremniji model koji Mercedes danas prodaje, no Mansory ima dugačiju ideju o tome kako treba izgledati ovaj SUV za sve terene.

Riječ je o projektu nazvanom Gronos 4x4, koji je modificiran izvana i unutra, a dobio je i masivni body kit s lukovima točkova i karbonskom haubom. Iako legendarna G-Klasa ostaje "kutijasta", novorazvijeni dijelovi karoserije su razvijeni s fokusom na aerodinamičku efikasnost.

Promjene eksterijera uključuju četiri dodatna svjetla iznad vjetrobranskog stakla, karbonski poklopac rezervnog točka, više ventilacijskih otvora, krovni spojler te odbojnik na stražnjem braniku. Karbon se koristio i za kućišta bočnih retrovizora, baze pokazivača smjera, usisnike i lukove točkova.

Opciono je moguće dobiti i oklop, a Mansoryjev AMG G63 4x4 Squared se "kotrlja" na 22-inčnim felgama s Pirelli gumama za sve terene dimenzija 325/55 R22, koje su namijenjene svim terenima. Unutrašnjost je presvučena kombinacijom bijele i plave boje, na stropu je start/stop dugme, a nazad su dva pojedinačna sjedišta odvojena centralnom konzolom pune dužine. Stotine LED sijalica su u panelima vrata kako bi se stvorio efekt zvjezdanog neba.

Paket ne bi bio kompletan bez poboljšanja 4,0-litarskog V8 twin-turbo motora, koji sada razvija 850 KS i 1.000 Nm obrtnog momenta te omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h za 4,5 sekundi i maksimalnu brzinu od 210 km/h.

Mansory će proizvesti samo 10 primjeraka, a cijena nije javno objavljena.

Vezani članci