U velikom stilu
5

S nestrpljenjem se očekuje novi Lamborghini: Poslušajte zvuk motora "razjarenog bika"

DP
Foto: Carbuzz
Foto: Carbuzz
Ljubitelji modela iz tvornice kraj Bologne s nestrpljenjem iščekuju više detalja o modelu 830-HP V12.

Lamborghini je trenutno među vodećim kompanijama u prodaji terenaca, ali konstruktori nisu zaboravili kako se proizvode modeli koji su donijeli svjetsku slavu u svijetu automobilizma. "Pobješnjeli bik" vraća se u velikom stilu i već sada znamo koliko je glasna njegova rika.

Još je uvijek neimenovani projekt osmišljen prošlog oktobra kada je Lamborghini tokom finalne utrke Svjetskog prvenstva u Jerezu objavio obriše novog modela. Automobil se razvija za potrebe Lamborghinijevog prvenstva tvrtke i koristit će se samo za utrke.

[TWITTER]1189226154168856576[/TWITTER]

Lamborghini 830-HP V12 pripada kategoriji slavnih modela Ferrari FXX-K i McLaren Senna GTR. Za razliku od spomenutih automobila, koji su u isto vrijeme i putnički, novi Lamborghini neće se naći u gradskoj vožnji ili na otvorenom putu.

Ponavlja se priča vezana za povijest modela Sesto Elemento. Samo 20 vozila sišlo je s proizvodnih utrka tvrtke i svi su korišteni u trkačkim uvjetima. Dok Sesto Elemento ima Gallardov 5,2-litarski V10 motor, još uvijek misteriozni model pokrenut će Aventadorov 6,5-litarski V12 motor, piše CarBuzz.

Uslijedilo je i unaprjeđenje performansi motora koji sada ima 830 konjskih snaga i na stazi zvuči kao njegovi slavni prethodnici.

Prednji podokvir izrađen je od ugljika i aluminija. Tu je smješten samoblokirajući, mehanički diferencijal i šestostupanjski mjenjač. Unutrašnjost prekriva aerodinamična karoserija, sa spojlerom, ventilacijskim otvorom na krovu i dvostrukim usisnim sustavima zraka.

Lamborghini 830-HP V12 barem će djelomično ličiti na model Aventador SC18 Alston koji je unikat u svijetu brzih automobila.