auto
6

Peugeot 3008 DKR spreman za Dakar

Klix.ba
Kompanija Peugeot je objavila nove fotografije svog aduta za reli Dakar, a to je 3008 DKR.

Ovo je prvi put da Peugeotov automobil za Dakar posjeduje karoseriju na kojoj dominira reklama kompanije Red Bull.

Peugeot 3008 DKR će krenuti na iscrpljujuću dvanaestodnevnu avanturu u Južnoj Americi, a cilj mu je da nastavi tamo gdje je stao prošlogodišnji pobjednik 2008 DKR.

Baš kao i prethodnik, 3008 DKR je radikalno drugačiji od standardnog crossovera 3008 na kojem je baziran te dijeti tek nekoliko zajedničkih dizajnerskih karakteristika.

Peugeot 3008 DKR ima specijalnu šasiju namijenjenu za vožnju po surovom terenu na Dakaru. Motor postavljen u sredini pokreće stražnje točkove.

Nedostatak pogona na sva četiri točka na Dakar može biti hendikep, no, prošlogodišnja pobjeda s automobilom na stražnji pogon je dokaz da ne mora biti tako. Peugeot 2008 DKR je osvojio prvu pobjedu u posljednjih 15 godina kada je riječ o automobilima na stražnji pogon.

Automobil pokreće 3,0-litarski twin-turbo V6 dizelski motor, koji razvija 340 KS i 800 Nm obrtnog momenta. To je velika snaga, posebno jer se radi o automobilu s laganom karoserijom napravljenom od karbonskih vlakana. Motor je uparen sa šestostepenim sekvencijalnim mjenjačem, a maksimalna brzina koju automobil može dostići iznosi 200 km/h.

Iz Peugeota ističu da su poboljšali pouzdanost, ovjes, klimu i upravljivost. Pouzdanost je ključna jer se radi o reliju dugom 10.000 km, zbog čega se Dakar smatra najtežom utrkom na svijetu.

Novi Dakar počinje u ponedjeljak 2. januara 2017. godine u Asuncionu u Paragvaju, što je prvi put da se ovaj reli održava dijelom u ovoj zemlji. Put će vozače odvesti sjeverozapadno do glavnog grada Bolivije La Paza, a potom će krenuti jugoistočno i u subotu 14. januara doći do cilja u Buenos Airesu u Argentini.