Noviteti
1

U Ženevu stiže i retro Speedback GT

Piše: E. T.
U britanskoj kompaniji David Brown Automotive potroše 8.000 radnih sati da Jaguar XKR pretvore u Speedback GT koji, na kraju svega, podsjeća na legendarni Aston Martin DB5.

Britanska automobilska manufaktura David Brown Automotive na Sajmu automobila u Ženevi premijerno će predstaviti svoj produkcijski model Speedback GT koji je zasnovan na Jaguaru XKR, a bez sumnje će privući pažnju ljubitelja automobila s retro izgledom.

Za transformaciju Jaguara XKR u aluminijski Speedback GT, koji je kao prototip prvi put pokazan 2014. godine, u DBA kažu da je potrebno više od 8.000 radnih sati, a ručni rad ima i svoju cijenu, jer se atraktivni Coupe koji podsjeća na Aston Martin DB5 prodaje po cijeni od 581.000 eura.

Speedback GT, na čijoj je karoseriji samo okvir vjetrobranskog stakla, isti kao okvir na Jaguaru XKR, pokreće 5-litarski V8 motor koji uz asistenciju mehaničkog kompresora isporučuje 517 KS i 625 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno da Coupe s interesantno konstruisanim trećim vratima od 0 do 100 km/h stiže nakon 4,6 sekundi.

Maksimalna brzina elektronski je ograničena (250 km/h), a u DBA su najavili da će uskoro ponuditi i snažnije opcije.