Noviteti
1

Peugeot predstavio osvježeni 301

Klix.ba
Nakon što je Citroën prije nekoliko sedmica predstavio blago redizajniran model C-Elysee, sličnu su stvar uradili i u Peugeotu, pa sada i njihov cjenovno najpovoljniji model izgleda ljepše.

Četiri godine nakon premijernog predstavljanja modela 301, koji je do sada pronašao put do 360.000 kupaca, u Peugeotu su se odlučili za decentno osvježavanje svog budžetskog modela koji je izvorno zamišljen i napravljen da zadovolji kupce u zemljama sa slabijom kupovnom moći.

Redizajnirano i poboljšano izdanje modela 301 u prodajne salone stiže početkom naredne godine, a klasični trovolumenski automobil izvana će biti prepoznatljiv po novoj maski hladnjaka s hromiranim detaljima, zatamnjenim kućištima prednjih svjetala i redizajniranom odbojniku u kojem su instalirana LED dnevna svjetla. Promjene na zadnjem dijelu automobila svode se na novu grafiku u kućištima svjetala.

Suštinska promjena u putničkoj kabini je novi multimedijalni sistem kojim se upravlja preko 7-inčnog displeja, a količina funkcija koje će nuditi zavisit će od paketa opreme automobila.

Peugeot 301 može se dobiti sa dva poznata benzinska atmosferska motora. Slabiji 1,2-litarski trocilindarski PureTech motor nudi 82 KS koje se na prednju osovinu distribuiraju preko 5-stepenog ručnog mjenjača, a snažniji u benzinskoj ponudi je 1,6-litarski četverocilindarski motor sa 115 KS koji se može kombinovati sa ručnim 5-stepenim ili automatskim 6-stepenim mjenjačem.

Ponuda dizelskih opcija zasnovana je na 1,6-litarskom četverocilindarskom motoru s kojim u slabijem izdanju stižu 92 konjske snage, a u snažnijem 101 konjska snaga. Za prijenos snage u oba slučaja Peugeot nudi samo 5-stepeni ručni mjenjač. Svi spomenuti motori ispunjavaju Euro 6 standarde.

Automobil će se proizvoditi u Španiji, gdje se proizvodi i redizajnirani Citroën C-Elysee.