Samo 14 primjeraka
0

Odjavna špica: Aston Martin pripremio V12 Vantage V600

Klix.ba
Posebnim brojčano ograničenim izdanjem Aston Martin se oprašta sa starom generacijom modela Vantage koji ljubitelji britanske kompanije nazivaju posljednjim "analognim" Aston Martinom.

Aston Martin je prije 20 godina predstavio model V8 Vantage V600, a zahvaljujući mehaničkom kompresoru automobil je jedno vrijeme bio na vrhu najsnažnijih produkcijskih automobila. Dvadeset godina poslije Aston Martin opet oživljava oznaku V600 kojom će za samo 14 kupaca ponuditi posljednje specijalno izdanje odlazeće generacije modela Vantage.

Automobil pokreće atmosferski 6-litarski V12 motor koji raspolaže sa 600 konjskih snaga, a prijenos snage na zadnju osovinu obavlja se isključivo preko 7-stepenog ručnog mjenjača. U Aston Martinovom Q odjelu napravit će ukupno 14 primjeraka, a polovina će biti opremljena mekanim sklopivim krovom.

Bez obzira na karoseriju svaki V12 Vantage V600 dobit će nekoliko karoserijskih komponenti koje su napravljene od karbona, a glavni podsjetnik na originalni V600 trebao bi biti izrazito ispupčen dugi poklopac motora i tamna maska hladnjaka. Jedinstven detalj su i posebne aluminijske felge s centralnim pričvršćivanjem koje Aston Martin neće nuditi uz ostale modele u ponudi.

Pored aluminija karbon dominira i u putničkoj kabini u kojoj je posebna pažnja posvećena dizajnu izrazito laganih sjedišta, a jedinstven detalj je i ručno obrađena koža na centralnom naslonu za ruke od koje u Velikoj Britaniji prave konjska sedla.

Prvi kupci do svojih će rariteta stići u trećem kvartalu, a u sjedištu Aston Martina već su najavili da bi i nova generacija modela Vantage koji se trenutno nudi samo s V8 motorom uskoro mogla dobiti biturbo V12 motor koji se ugrađuje u GT model DB11.