S mjerom
13

Lexus predstavio redizajniran NX

Klix.ba
Lexus je na Sajmu automobila u Šangaju predstavio redizajnirano izdanje svog SUV modela NX koje karakterišu novi karoserijski detalji, unaprijeđena unutrašnjost i bolja upravljivost.

Nakon četiri godine od početka proizvodnje Lexus je na Sajmu automobila u Šangaju predstavio redizajnirano izdanje modela NX koje je izvana prepoznatljivo po redizajniranoj maski hladnjaka i drugačijem prednjem odbojniku, a uz NX će se opciono sada nuditi i prednja svjetla s tehnologijom koju Lexus koristi na modelu LC. Posebna maska hladnjaka i ekskluzivne dvobojne felge krasit će sportsku verziju NX F Sport.

Redizajnirana su i kućišta zadnjih svjetala, kao i zadnji difuzor, a uz najskuplji paket opreme stižu i nove 18-inčne aluminijske felge.

Osnovno unapređenje u putničkoj kabini odnosi se na novi 10,3-inčni display multimedijalnog sistema koji je zamijenio dosadašnji 7-inčni display, a značajno je unaprijeđena ergonomija kontrolne ploče HVAC preko koje se upravlja grijanjem i hlađenjem putničkog prostora. Poboljšana je i zvučna izolacija.

Dosadašnji model NX 200t sada nosi oznaku NX 300, a i dalje ga pokreće dvolitarski turbo benzinski četverocilindarski motor. Hibridnu verziju 300h će i dalje pokretati kombinacija 2,5-litarskog benzinskog četverocilindarskog motora i dva elektromotora.

Najveća unaprijeđenja u slučaju redizajniranog NX-a urađena su na ovjesu koji je dobio nove opruge, amortizere i stabilizatore, a tu je i opcija adaptivnog ovjesa (AVS - Adaptive Variable Suspension) koju je Lexus za NX "posudio" s modela LC 500. Sve spomenuto osigurat će veći nivo udobnosti, ali i značajno bolje ponašanje automobila u zavojima.