Posebna edicija
5

Lexus predstavio dva jubilarna modela iz Serije F

Klix.ba
Obilježavajući 10 godina od predstavljanja prvog modela u čijoj je oznaci korišteno slovo F (koje u slučaju Lexusa predstavlja sinonim za najsnažnije sportske verzije), Toyotin luksuzni brend predstavio je dva posebna modela: Coupe RC F i sedan GS F.

Premijerno predstavljeni na Sajmu automobila u Tokiju, Lexusovi jubilarni modeli RC F i GS F obojeni su mat sivom bojom i za sada će se ponuditi samo na japanskom tržištu. U Lexusu još uvijek nisu objavili koliko će primjeraka napraviti, ali je izvjesno da će biti riječ o brojčano ograničenoj seriji.

Pored karakteristične boje karoserije, oba modela od standardnih verzija razlikuje i nekoliko karbonskih karoserijskih elemenata, a odlika jubilarne edicije je i dvobojna kožom obložena unutrašnjost, titanijski prigušivači izduvnog sistema i čvršći ovjes s novim amortizerima.

Promjena ispod poklopca motora nema pa oba modela i dalje pokreće 5-litarski atmosferski V8 motor koji raspolaže s 477 KS i 530 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h nakon 4,4 sekunde (RC F), odnosno 4,5 sekundi (GS F) i maksimalnu brzinu 270 km/h.