155 primjeraka
7

Električni Aston Martin Rapide stiže naredne godine

Klix.ba
U Aston Martinu će do kraja naredne godine ponuditi brojčano ograničeno izdanje četverovratnog modela Rapide koji će pokretati samo elektromotori.

Prema posljednjim informacijama koje stižu iz slavne britanske automobilske kompanije njihov prvi produkcijski automobil koji će pokretati samo elektromotori bit će zasnovan na luksuznoj limuzini visokih performansi Rapide, a električni Rapide E neće se mnogo razlikovati od konceptnog izdanja koje je Aston Martin premijerno predstavio 2015. godine.

Rapide E pokretat će dva elektromotora koji će isporučivati više od 610 konjskih snaga i 950 Nm najvećeg obrtnog momenta (više od potencijala 6-litarskog V12 motora u Rapidu s AMR specifikacijom), što bi trebalo biti dovoljno da luksuzni četverosjed od 0 do 100 km/h stigne za manje od četiri sekunde i razvije elektronski ograničenih 250 km/h. Do potpunog pražnjenja baterija (65 kWh), u čijem je razvoju učestvovala i kompanija Williams Advanced Engineering, automobil će u mješovitim uslovima imati autonomiju koja iznosi više od 320 kilometara.

Pored Williamsa, značajan doprinos Aston Martinovom projektu prvog električnog automobila dale su renomirane kompanije Pirelli (namjenski razvijene gume iz serije P Zero), Integral Powertrain (elektromotori) i Xtrac (mjenjač), a proizvodnja za sada brojčano ograničenog modela Rapide E počet će u posljednjem kvartalu naredne godine u Aston Martinovoj novoj tvornici u Walesu, gdje će se proizvoditi i njihov prvi crossover DBX.