Samo 24 primjerka
4

Aston Martinov DBS 59 podsjetnik je na dvostruku pobjedu na Le Mansu

Klix.ba
U čast obilježavanja 60 godina od dvostruke pobjede na čuvenoj trci 24 sata Le Mansa Aston Martinov Q odjel pripremio je poseban model DBS 59. Naravno da je zelene boje.

Za osnovicu posebnog brojčano ograničenog izdanja, kojim Aston Martin obilježava 60 godina od trijumfa na Le Mansu, u Q odjelu (u kojem su zaduženi za Astonove "specijalke") su za osnovicu koristili model DBS Superleggera.

Iza nove oznake DBS 59 krije se Coupe kojim u slavnoj britanskoj automobilskoj kompaniji žele podsjetiti na dva trkaća modela DBR1 koji su u junu 1959. godine nakon bespoštedne 24-satne jurnjave stazom de la Sarthe stigli do prve i druge pozicije u generalnom plasmanu.

U Aston Martinu kažu da svaki od 24 ponuđena primjerka predstavlja 24 sata nakon kojih je na najvišem podiju završio dvojac Roy Salvadori / Carroll Shelby, a do stepenika ispod njih stajali su trkači Maurice Trintignant i Paul Frere.

Pored detalja na karoseriji i u kabini koji treba da asociraju na trkaći DBR1, 24 sretnika će uz jubilarni DBS 59 dobiti repliku kombinezona, kacige i rukavica koje je na putu prema pobjedi koristio Carroll Shelby.

Promjena ispod dugog prednjeg poklopca nema pa i DBS 59 pokreće 5,2-litarski biturbo V12 motor (725 KS i 900 Nm najvećeg obrtnog momenta) koji pokreće i Superleggeru koja, podsjećamo, od 0 do 100 km/h stiže za 3,4 sekunde i razvija 340 km/h.