Na stazama širom svijeta
15

Aston Martin Vantage GT3 spreman je za utrke

D. B.
Iako je ranije debitovao na utrci 24 sata Daytone, Aston Martin je nešto kasnije i zvanično predstavio model Vantage GT3.

Vantage GT3 je u suštini standardni Vantage, koji je značajno modificiran da se takmiči u endurance utrkama. Dobio je zaštitni kavez fiksiran na aluminijsku šasiju, panele od karbonskih vlakana i niz drugih promjena kako bi bio spreman za upotrebu na stazi.

Sve "mašine" iz GT3 klase započinju svoje živote kao produkcijski automobili, tako da ni novi Vantage nije izuzetak. Automobili u ovoj klasi su unikatni, no imaju veoma slične performanse. Prema pravilima, Aston Martin je ugradio isti osnovni motor koji pokreće i produkcijsku verziju, no njegova snaga je smanjena tako da razvija između 500 i 600 KS. Svi automobili iz GT3 klase moraju biti teški između 1.200 i 1.300 kg.

Stari Vantage GT3 je bio popularan među kupcima trkaćih automobila, a u Astonu vjeruju da će novi nastaviti taj trend te očekuju da će do kraja ovogodišnje sezone imati 30 automobila na stazama širom svijeta. To je djelomično zbog činjenice da Aston već ima mnogo timova koji koriste njegov automobil, ali i zbog toga što se može koristiti u različitim serijama.

Uprkos uspješnoj formuli, kompanija za prethodni automobil kaže da je imao "izazovne karakteristike, koje su navodno ispravljene u novom modelu. Povratne informacije od vozača nakon opsežnog razvojnog programa bile su pozitivne, a rekli su da "nema poroka" te da "oprašta" greške.

Oni koji žele vidjeti Vantage GT3 u akciji, imat će mnogo prilika za to. Osim takmičenja u IMSA WeatherTech Sport Car Championshipu, učestvovat će i u FIA World Endurance Championshipu (WEC), European Le Mans Seriesu (ELMS) te Nurburgring Langstrecken Seriesu (NLS).