S mirisom Italije
6

Aston Martin proširio Vanquish Zagato porodicu

Klix.ba
Aston Martin je ekskluzivnu brojčano ograničenu Vanquish Zagato ediciju proširio s još dva karoserijska oblika, a ukupna produkcija sva četiri modela iznosi 325 primjeraka.

Aston Martinova saradnja s čuvenom italijanskom kompanijom Zagato rezultirala je ekskluzivnom edicijom Coupe i Cabrio modela Vanquish koji će u oba karoserijska oblika biti ponuđen u 99 primjeraka.

Proširenje saradnje rezultiralo je s dva nova karoserijska oblika (Speedster i Shooting Brake), a kupcima će biti ponuđeno 99 primjeraka "lovačke" verzije Shooting Brake i samo 28 primjeraka Speedstera koji u britanskoj automobilskoj kompaniji opisuju kao "hardcore" verziju Cabrio modela Vanquish Volante.

S karakterističnim karoserijskim detaljima koji su godinama zaštitni znak Zagata, Speedster će do prvih kupaca stići početkom naredne godine, a u Aston Martinu kažu da su imena svih budućih vlasnika već poznata, jer je planirana produkcija uveliko rasprodana. U zraku ostaje pitanje: Zašto samo 28 primjeraka?

Svi detalji četvrte karoserijske verzije Shooting Brake još uvijek nisu otkriveni, ali se zna da će produženi ispupčeni krov biti napravljen od stakla, a treća vrata pokretat će elektromotori.

Cijela Zagato serija zasnovana je na modelu Vanquish S, što znači da ispod prednjeg poklopca boravi 6-litarski atmosferski V12 motor s 575 KS i 630 Nm najvećeg obrtnog momenta koji se distribuira preko 8-stepenog automatskog mjenjača Touchtronic III.

Vezani članci