Noviteti
4

Aston Martin predstavio najsnažniji Vanquish do sada

Klix.ba
Aston Martin je na Sajmu automobila u Los Angelesu zvanično predstavio Vanquish S koji pokreće 6-litarski atmosferski V12 motor sa 600 KS.

S jednim od posljednjih motora "stare škole", Vanquish S predstavlja "hardcore" verziju standardnog Vanquisha, a posljednji je model aktuelne generacije, jer u Aston Martinu uveliko rade na razvoju naredne generacije Vanquisha koja će na cesti biti sredinom 2018. godine.

U odnosu na standardni model, Vanquish S ima poboljšanu aerodinamiku, pojačan motor, čvršću karoseriju, kapacitetnije kočnice i rekalibriran ovjes. Suštinske izmjene na karoseriji uključuju novi karbonski prednji usmjerivač zraka i novi zadnji difuzor zraka. Među opcionu opremu spada nekolicina karbonskih detalja i ojačane 20-inčne aluminijske felge.

Atmosferski 6-litarski aluminijski V12 motor u ovom izdanju nudi 600 KS pri 7.000 obr/min i 630 Nm najvećeg obrtnog momenta pri 5.500 obr/min koji se prenose na zadnju osovinu. U Aston Martinu su uz pojačan motor pripremili i rekalibriran 8-stepeni automatski mjenjač koji iz jednog u drugi stepen prenosa sada ide mnogo brže. Istinski britanski GT od 0 do 100 km/h stiže nakon 3,5 sekundi, a njegova maksimalna brzina iznosi 323 km/h.

Vanquish S u prodajne salone stiže u decembru. Početna cijena u Sjedinjenim Državama iznosi 312.950 dolara, odnosno 262.950 eura u Njemačkoj.