Toples snova
9

Aston Martin DBS Superleggera sada i u verziji Volante

Klix.ba
Iza dodatka Volante u Aston Martinu se već decenijama kriju automobili s platnenim sklopivim krovom.

Nakon višemjesečnih nemilosrdnih testiranja na cestama i stazama širom svijeta Aston Martin je predstavio produkcijsko izdanje modela DBS Superleggera Volante s kojim stiže platneni sklopivi krov, a cijeli „paket“ Astonov automobil, definitivno, svrstava među najpoželjnije sportske modele u kojima se može uživati ispod otvorenog neba.

U britanskoj automobilskoj kompaniji uspjeli su u nastojanjima da zadrže sve karakteristike koje sa sobom donosi Coupe verzija Superleggere, jer 170 kilograma teži Volante svojim performansama na kraju neznatno zaostaje za spomenutim Coupeom.

Potencijal 5,2-litarskog biturbo V12 motora (725 KS i 900 Nm najvećeg obrtnog momenta) dovoljan je da Volante od 0 do 100 km/h stiže za 3,6 sekundi (0,2 sekunde sporije od Coupea) i razvije 340 km/h, a ZF-ov 8-stepeni automatski mjenjač snagu i u ovom slučaju distribuira na zadnju osovinu.

Aston Martin će prve primjerke svog najbržeg Volante modela do sada svojim kupcima isporučiti početkom trećeg kvartala, a početna cijena iznosi nešto više od 286.000 eura.