Identičan originalu
14

Kultni Aston Martin DB5 po cijeni Dacije Sandero

Klix.ba
Amalgam Collection je predstavio ograničeno izdanje replike Aston Martina DB5 Vantage u omjeru 1:8 (dužina oko 56 cm). Cijena je paprena toliko da možete kupiti nov Dacia Sandero.

Ovo je, bez pretjerivanja, minijaturni san svakog kolekcionara modela automobila i obožavatelja Jamesa Bonda. Kompanija Amalgam Collection predstavila je limitiranu minijaturu legendarnog Aston Martina DB5 Vantage koja košta nevjerovatnih 21.995 dolara. Stoga se prirodno postavlja pitanje šta je tako posebno u klon modelu kultnog sportskog automobila iz 60-ih. Riječ je o maketi koja se uopšte ne razlikuje od pravog automobila, što na neki način dokazuje kvalitetu replike. Proizvođač je iskoristio dugogodišnu saradnju s Aston Martinom, što mu je omogućilo izradu ovog modela sa zapanjujućom preciznošću. Kompanija je imala na raspolaganju arhivske slike automobila, crteže, kodove boja i specifikacije materijala, tako da sve odgovara originalu do posljednjeg šarafa.

Napravljeno je ukupno 199 primjeraka od kojih je za svaki bilo potrebno preko 500 sati rada. Modeli se sastavljaju ručno od oko hiljadu minijaturnih dijelova napravljenih od karbonskih vlakana, gume i metala. Replika ima čak i vrata koja se otvaraju, poklopac motora i prtljažnik.

Aston Martin proizvodio je model DB5 između 1963. i 1965. godine, a pažnju šire javnosti dobio je ponajviše zahvaljujući filmu o tajnom agentu 007 u legendarnom hitu Goldfinger iz 1964. Ovaj je model postao toliko legendaran za Aston Martin da ga je britanski proizvođač ponovno lansirao 2020. godine pod imenom Aston Martin DB5 Goldfinger Continuation u ograničenoj seriji od 25 komada s cijenom od 3,5 miliona dolara.

Ova verzija je imala nekoliko ''bondovskih'' sprava, uključujući rezač guma, mitraljez, registarske pločice s rotirajućim mehanizmom i drugu špijunsku opremu. Sve je razumljivo nefunkcionalno, ali za ljubitelje ovog akcijskog hita, koji su platili ovaj visoki iznos, ova oprema je jednostavno neizostavan dio ovog automobila.