Svijet
20

Škotska: U BiH zaplijenio 27 kg heroina, a onda uhapšen zbog uzgoja marihuane

Klix.ba
Christopher Moffat
Christopher Moffat
Bivši vojnik koji je kao član EUFOR-a učestvovao u zapljeni heroina u BiH sada služi zatvorsku kaznu zbog uzgajanja marihuane.

Christopher Moffat je sa 19 godina bio pripadnik vojske Škotske koja je 2005. godine konfiskovala 27 kilograma heroina na Pavlovića mostu na granici sa Srbijom. U utorak je Moffat osuđen na 20 mjeseci zatvora zbog uzgajanja marihuane u blizini kuće njegove majke.

On je u škotskom gradiću Renfrewu sa neimenovanim osobama uzgajao 150 stabljika marihuane vrijednosti 110.000 eura. Plantaža je otkrivena u januaru, pronađeni su otisci osuđenog, a Moffatov advokat branio ga je činjenicom da se bivši vojnik našao u finansijskoj krizi.

Naime, nakon što je demobilisan, Moffat nije mogao pronaći posao, a advokat Bob Mitchell istakao je kako se njegov štićenik posljednjih mjeseci uspio finansijski stabilizovati, da sa djevojkom čeka dijete, a da je njegova uloga u kriminalnoj radnji bila kratkotrajna i minorna.

Ipak, i pored navoda odbrane da Moffat nije stekao zavidnu zaradu zahvaljujući uzgoju marihuane, sud je bivšeg vojnika osudio na 20 mjeseci zatvora zbog proizvodnje droge od oktobra 2013. do januara 2014. godine.