Kultura
0

Nagrada za dramu Zlatku Topčiću

FENA
Zlatko Topčić
Zlatko Topčić
Drama "Ne volim ponedjeljak" autora Zlatka Topčića prvonagrađena je na dramskom konkursu "Govorimo o granicama".

Konkurs su organizovali PEN klub Austrije, Austrijsko ministarstvo za evropske i međunarodne poslove, te Festival MESS i PEN Centar BiH kao lokalni partneri.

Reditelj iz Beča Christian Papke, inicijator projekta i predsjednik Internacionalnog žirija rekao je da je na konkurs stiglo 15 tekstova, te da ovaj odaziv svjedoči o stvaralačkom životu u BiH.

On je takođe istakao da je cilj konkursa dijalog i bolje upoznavanje između Austrije i Bosne i Hercegovine.

Nagrađeni tekst, kako se navodi u obrazloženju, "kombinira probljeske bh. historije, ali istovremeno odslikava i položaj Austrije na kritičan način. Tekst predstavlja pogled na sudbine ljudi različitog porijekla. Priča reflektira tešku temu žrtve silovanja kao ratnog zločina. U obrazloženju je istaknuta i montaža scena.

Direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Dino Mustafić istakao je da je na početku raspisivanja konkursa, prošle godine dogovoreno da se nagrađeni tekst igra u Kamernom teatru 55, te da je koincidencija da je nagrada pripala upravo direktoru ove kuće Zlatku Topčiću, istaknuvši da su svi radovi bili pod šifrom.

Mustafić je najavio da bi se sarajevska premijera ove drame trebala desiti na ovogodišnjem MESS-u.

Austrijski dramski natječaj "Govorimo o granicama" teče od 2005. godine, a svake godine dešava se u drugoj zemlji regije.

Novčani dio nagrade iznosi 3.500 eura, a drugi dio je prevod djela na njemački jezik, štampanje prvog izdanja u 11.000 primjeraka i distribucija drame važnijim dramskim kućama njemačkog govornog područja, kao i javno čitanje uz sudjelovanje autora nagrađene drame.