BiH
33

ZDK: Svaki treći vozač dobio prekršajni nalog, a svaki 13. vozio pod dejstvom alkohola

Piše: E. M.
Ilustracija (Foto: Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Klix.ba)
Trodnevne aktivnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona koje su bile usmjerene na pojačanu kontrolu vozača završile su rezultatima da je svaki 13. vozač upravljao vozilom u alkoholiziranom stanju.

Pripadnici MUP-a ZDK su u periodu od 24. do 27. jula na putevima Zeničko-dobojskog kantona realizovali akciju pojačane kontrole vozača motornih vozila sa posebnim akcentom na kontrolu alkoholiziranosti prilikom čega su kontrolisali ukupno 907 vozača.

Tom prilikom izdato je 330 prekršajnih naloga, od čega se 68 prekršajnih naloga odnosilo na alkoholiziranost vozača. Tokom akcije 63 vozača su bila u alkoholiziranom stanju, dok ih je pet odbilo podvrgnuti se alkotestiranju.

Shodno Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH prema vozačima su poduzete represivne mjere, a iz Uprave policije MUP-a ZDK apeluju da se pridržavaju zakonskih odredbi u pogledu uslova kojima mogu upravljati vozilom te drugih saobraćajnih propisa kako bi zaštitili sebe, osobe koje prevoze i druge učesnike u saobraćaju.