BiH
25

Za Ministarstvo obrazovanja KS nasilje u školama je samo "trenutno aktuelan problem"

Piše: I. P.
Foto: Arhiv/klix.ba
Foto: Arhiv/klix.ba
Maloljetničko nasilje koje je još jednom postalo glavna tema zbog tragičnog slučaja Mahira Rakovca problematika je koju, tvrde iz kantonalnog ministarstva, trebaju pratiti isključivo obrazovne ustanove.

Prema podacima koje je Klix.ba dobio od Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, osnovne i srednje škole su osnovne ćelije u kojima se treba raditi na sprečavanju nasilja i njegovom sankcionisanju.

Ministarstvo je odvojeno od direktnog zalaženja u problematiku. Ne postoji nijedna podadresa Ministarstva koja bi se isključivo bavila problemom maloljetničkog nasilja i destruktivnog ponašanja, a razlog tome je iznenađujući.

"Ministarstvo nema posebno tijelo koje bi se bavilo ovakvim slučajevima, ali napominjemo da takvo posebno tijelo ne postoji po našoj sistematizaciji jer su neke problematike unutar obrazovnog sistema aktuelne u određenom trenutku. To bi značilo da bismo trebali imati jedno takvo tijelo za probleme štetnosti alkohola, droga, pušenja, zlostavljanja, vršnjačkog nasilja, nasilja nad djecom... tako da nam iz praktičnog razloga to nije funkcionalno", objasnili su iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Ministarstvo naglašava da shodno tome tokom 2015. godine na njihovu adresu nije stigla nijedna zvanična pismena žalba o zlostavljanju učenika. Naravno, na adresu je došlo više zahtjeva roditelja koji su odbijeni zbog navodne neosnovanosti.

"Pitanje zlostavljanja je ozbiljna i teška stvar i trudimo se da situaciju spriječimo, iako, nažalost, postoje ekstremni događaji", rekli su iz Ministarstva, mada u obrazloženju svojih indirektnih veza s problematikom naglašavaju da u tome ključnu ulogu zapravo imaju škole kroz zakonom obavezan Akcioni plan za suzbijanje maloljetničke delikvencije.

"Postoji Prosvjetno-pedagoški zavod koji ulazi u osnovne i srednje škole, na nivou kojih postoje pedagoško-psihološke službe. Od 2011. godine na snazi je Protokol o postupanju škola u situacijama nasilja, a koje je razvilo Udruženje pedagoga KS u saradnji sa Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke u kojem su pojedinačno opisani koraci i postupci koje treba poduzeti u slučaju pojave nasilja u školama", rekli su za Klix.ba iz Ministarstva, opisujući postupke koji se sprovode tek nakon pojave nasilničkog ponašanja.

Ministarstvo tvrdi da ima dobru saradnju sa Porodičnim savjetovalištem Sarajevo, sa Kantonalnim centrom za socijalni rad, MUP-om KS i nevladinim organizacijama koje provode aktivnosti koje se tiču spomenute problematike.

"Kada je riječ o MUP-u, mi sa njima imamo vrlo dobru saradnju zahvaljujući programskim i projektnim aktivostima, policijskim patrolama u vrijeme velikih odmora i početka te završetka smjena", objasnili su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva se napominje da se u okviru časova odjeljenske zajednice, ali i na drugim časovima, treba raspravljati o temama kao što su nasilje, upotreba alkohola ili droga među učenicima.

Iz navedenog je indikativno, a s obzirom na svakodnevnicu koja obavija obrazovne ustanove, da trenutna i gore navedena politika nije dovoljna kako bi se stalo ukraj sve ozbiljnijem nasilnom ponašanju maloljetnika. Možda je vrijeme da se Ministarstva direktnije uključe u suzbijanje vršnjačkog nasilja kroz aktivnosti čiji bi se pozitivni efekat očitovao u smanjenom obimu saradnje s policijom koja danas vrijeme nažalost porovodi ispred školskih dvorišta.