BiH
1.1k

U Banjoj Luci svečano otvorena džamija Ferhadija: Još jedan biser krasi grad na Vrbasu

Piše: N. N.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Danas je u Banjoj Luci svečano otvorena Ferhat-pašina džamija, poznatija kao Ferhadija. Pored reisul-uleme Huseina ef. Kavazovića, vrpcu su presjekli i drugi visoki zvaničnici, među kojima i turski premijer Ahmet Davutoglu, Bakir Izetbegović, bivši muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić...

Ferhadija je porušena do temelja 1993. godine a njena obnova započela je 2001. godine. Nakon punih 15 godina i zahtjevnih radova koji su koštali oko 10 miliona KM, banjalučka ljepotica ponovo je podignuta i predata banjalučkim muslimanima, ali i svima koji ovaj nacionalni spomenik doživaljvaju kao simbol zajedništva.

Svečanosti otvaranja Ferhadije prisustvovalo je oko 15.000 vjernika iz BiH, ali i iz drugih dijelova Evrope. Prema riječima Muhedina ef. Spahića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka, na svečanost otvaranja došlo je oko 150 autobusa.

Cijeli skup osiguravalo je oko 1.000 pripadnika MUP-a RS zajedno sa drugim sigurnosnim agencijama. Cijeli događaj protekao je bez bilo kakvih incidenata, a reporteri portala Klix.ba javljaju da je organizacija bila na visokom nivou.

Zvanice i sve prisutne vjernike prvo je pozdravio i dobrodošlicu zaželio muftija banjalučki Osman ef. Kozlić. On je naglasio da je obnova i otvorenje Ferhadije vraćanje ove džamije gradu na Vrbasu. Dodao je i da je danas dan radosti muslimanima Banja Luke, građanima ovog grada, ali i svima onima koji su danas došli u ovaj grad. Radost je posebno veća, kako je rekao muftija, zbog toga što su radost iskazali i mnogi građani Banja Luke koji nisu muslimani ili vjernici uopće. Muftija se zahvalio svima koji su pomogli obnovu Ferhadije, kako stranim donatorima tako i domaćim vakifima. Posebno je naglasio radost što se među donatorima nalazi i Žarko i Branislav...

Među zvanicama se nalaze i vjerski velikodostojnici. Otvorenju Ferhadije prisustvuje i vladika banjalučki Jefrem, bisku Franjo Komarica, te predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci. Franjo Komarica, biskup banjalučki, prisjetio se kako je 1993. godine pismeno i usmeno izrazio sućut banjalučkim muslimanima nakon rušenja Ferhadije. Dodao je i da čvrsto vjeruje kako nas je sve stvorio isti Bog te da smo dužni jedni drugima činiti dobro, a ne zlo. "Činiti uvijek dobro a ne zlo, osobna je iskaznica svakog čovjeka", smatra biskup Komarica.

Emotivan govor održao je i turski premijer Ahmet Davutoglu. Turski premijer je podsjetio da je Turska bila tu kada je trebalo obnoviti Stari most u Mostaru, Ferhadiju u Banjoj Luci te je obećao da će biti tu i kada se radi o obnovi Aladža džamije u Foči. "Ako nas neko pita zbog čega smo ovdje, došli smo zbog ljepote, zbog bratstva, zbog svih naroda. Bilo smo nekada ovdje, sada smo ovdje i bit ćemo ovdje zauvijek", rekao je Davutoglu. BiH je jedno srce sa svim svojim različitostima, a dijeliti BiH značilo bi dijeliti to srce. "Ne može se odvojiti Banja Luka od Sarajeva ili Mostar od Banja Luke", rekao je Davutoglu.