BiH
0

Stručnjaci upozoravaju: Popis u BiH može biti uvod u referendum za otcjepljenje RS

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Svjetski eksperti iz oblasti ljudskih prava i sloboda, predstavnici udruženja za zaštitu ljudskih prava i sloboda, kao i predstavnici udruženja žrtava i svjedoka agresije i genocida, okupljeni oko Instituta za istraživanje genocida iz Kanade (ICG), uputili su otvoreno pismo nadležnim bosanskohercegovačkim i međunarodnim institucijama u vezi s kršenjem ljudskih prava i sloboda Bošnjaka tokom popisa stanovništva u bh. entitetu Republika Srpska (RS).

Pismo upućeno brojnim institucijama i agencijama u BiH, predstavnicima međunarodne zajednice, kao i zemljama članicama Vijeća za implementaciju mira (PIC) potpisali su profesor Međunarodnog prava Univerzitet u Illinoisu i bivši zastupnik BiH pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) Francis Boyle, profesor filozofije sa Southern CT State Universiteta i član Upravnog odbora Yale Univerziteta David Pettigrew, profesor društvenih nauka na Univerzitetu Kingston iz Londona i poznati britanski historičar za područje bivše Jugoslavije i Balkana Marko Attila Hoare, profesor Studija religije Univerziteta Alabama Steven Leonard Jacobs, profesor iz Gloucestera u Velikoj Britaniji Safia Soliman, američki pisac Chris Mathieu, te direktor Instituta za istraživanje genocida iz Kanade Emir Ramić.

"Podaci koje je dobio Međunarodni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida, Kanada iz BiH po pitanju Popisa 2013. potvrđuju raniji zaključak Instituta za istraživanje genocida iz Kanade da se popis radio po diskriminirajućem Zakonu o popisu koji je ponovo ugrozio ljudska prava i slobode preživjelih žrtava i svjedoka agresije i genocida u Bosni i Hercegovini. Popis se odvijao uz primjetne nedostatke i kršenja zakonskih i popisnih procedura. Institut za istraživanje genocida iz Kanade podržava proteste i upozorenja na nepravilnosti oko popisa u manjem entitetu Bosne i Hercegovine, gdje su evidentne opstrukcije i manipulacije oko prava i sloboda Bošnjaka", navodi se u pismu koje prenosi Anadolija.

Upozoreno je da su ljudska prava i slobode Bošnjaka u procesu popisa ozbiljno narušeni.

"Radi se o nastavku nasilnog etničkog čišćenja, ovoga puta putem popisa sa ciljem da se cementiraju u Daytonu legalizovani rezultati agresije i genocida. Izražavamo nezadovoljstvo radom međunarodnog monitorig tima, čiji pojednini članovi su pristrasno radili za interese jedne etničke grupe i time ozbiljno doveli u pitanje rad monitoring tima ali i validnost rezultata popisa. Posebno ističemo da je više od million građana Bosne i Hercegovine koji su na silu kao rezultat agresije i genocida protjerani iz svoje domovine, popisom doživjeli novi zločin. Građani u dijaspori umjesto da budu popisani, ispisani su iz svoje matične države koja im tako oduzima osnovna ljudska prava i slobode. Žrtve agresije i genocida se još jednom poništavaju", ističe se u pismu.

Takvi rezultati popisa mogu biti uvod u referendum za otcjepljene ''manjeg entiteta''. Posljedice toga su, upozoravaju, novi rat i raspad države BiH.

"Polazeći od historijske i pravne činjenice da je izvršena agresija na međunarodno priznatu, suverenu, nezavisnu Republiku Bosnu i Hercegovinu, ali i na bošnjački politički subjektivitet kako bi se Bošnjaci protjerivanjem i ubijanjem eliminirali i neutralizirali kao politički subjekt i državotvorni faktor u Bosni i Hercegovini", ističe se u pismu, te podvlači:

"Imajući u vidu diskriminirajuće odredbe Zakona o popisu, imajući u vidu značajne propuste u planiranju, organizovanju i sprovođenju popisa, imajući u vidu izuzetno velik broj neregularnosti u procesu popisa i diskriminirajući odnos prema bošnjačkom narodu u toku popisa, imajući u vidu da rezultati popisa mogu imati negativno dejstvo na suverenitet, teritorijalni integritet i jedinstvo bosanskohercegovačke države i društva i imajući u vidu da se popisom ispisuje stotine hiljada građana Bosne i Hercegovine u dijaspori koji su kao rezultat agresije i genocida protjerani, smatramo upitnim rezultate popisa i tražimo od nadležnih međunarodnih institucija da ispitaju proces popisa i donesu potrebne odluke nakon toga".

Ugledni stručnjaci su naveli i da će obavijestit američke i kanadske institucije o kršenju ljudskih prava i sloboda u procesu popisa, te tražiti njihovo angažovanje u smislu zaštite građana Bosne i Hercegovine čija ljudska prava i slobode su ugroženi u procesu Popisa.

"Imajući u vidu višestruku diskriminaciju Bošnjaka na popisu koji je izgubio kredibilitet legalnosti i pravednosti, što može ostati kamen spoticanja i žarište dugotrajne krize, Međunarodni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida, Kanada u saradnji sa organizacijama za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Sjevernoj Americi poziva nadležne organe i institucije države Bosne i Hercegovine i međunarodne institucije zadužene za primjenu Mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini, da ne ignoriraju upozorenja legalnih i legitimnih predstavnika Bošnjaka na kršenje ljudskih prava i sloboda Bošnjaka u manjem entitetu Bosne i Hercegovine", pišu međunarodni stručnjaci.

Na kraju, zaključili su da ''pravo na nacionalno ime i jezik jesu temeljna ljudskih prava zagarantovana u svim relevantnim međunarodnim konvencijama o ljudskih pravima''.

"Očekujemo da će nadležni organi i institucije države Bosne i Hercegovine i međunarodne zajednice ozbiljno shvatiti protesni glas Međunarodnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada i shodno tome ispraviti greške i učiniti sve da popis bude autentičan i validan", zaključuje se u pismu grupe svjetskih eksperata iz oblasti ljudskih prava i sloboda, predstavnika udruženja za zaštitu ljudska prava i sloboda, kao i predstavnika udruženja žrtava okupljenih oko Instituta za istraživanje genocida iz Kanade.