Štrajk ispred sjedišta kompanije
170

Radnici Klasa prijete obustavom proizvodnje dok ne dobiju plaće

Piše: N. J.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Više od stotinu radnika Klasa prijeti obustavom proizvodnje dok im ne budu isplaćene zaostale plaće.

Kako javlja reporeter portala Klix.ba, radnici su stupili u štrajk i trenutno se nalaze ispred sjedišta kompanije.

"Već treći mjesec nismo primili plaću. Nemamo čime djeci platiti školu, ne znamo kako da otplatimo rate kredita. Gladni smo", kazala nam je jedna od uposlenica. Kako su nam potvrdili radnici, dobili su obećanje da će im plaće danas biti uplaćene. Međutim, kako sada stvari stoje, to se neće desiti.

"Obustavit ćemo proizvodnju dok nam ne uplate plaće. Onda kada se to desi, mi ćemo početi raditi", kazao nam je nezadovoljni radnik.

Također, dodali su, Haris Kuskunović, direktor Klasa, nije se obratio radnicima, što je kod njih izazvalo dodatni revolt i nezadovoljstvo.

"Evo, gleda nas s prozora, a neće da dođe ovdje. Radnicima u administraciji nije dopustio da nam se pridruže, iako ni oni treći mjesec nisu dobili plaću", kažu uposlenici proizvodnje u Klasu skandirajući parole "Lopovi, lopovi...".

Iz Klasa nisu dali ući novinarskim ekipama u krug preduzeća nakon čega su radnici u štrajku nasilno otvorili kapiju.

Među nezadovoljne radnike izašao je Dino Šabanović, izvršni direktor ove kompanije, koji im je poručio kako obustava rada nije rješenje. Nakon što je stigla policija, i direktor Klasa Kuskunović je sišao među radnike.

U Klas je stigao i predsjednik Nadzornog odbora Nazif Branković koji je izjavio kako će podnijeti krivične prijave protiv medija čiji su novinari, fotografi i snimatelji nezakonito ušli u privatni posjedi, odnosno krug kompanije Klas.