BiH
495

Pripadnik Oružanih snaga BiH otvoreno podržao Karadžića: Svaki je Srbin Radovan

Piše: Er. M.
(Foto: Klix.ba)
Dok Milorad Dodik otvara studentski dom nazvan po ratnom zločincu Radovanu Karadžiću pripadnik Oružanih snaga BiH, koje bi trebali biti garant svega onoga za što se Karadžić nije zalagao, putem društvenih mreža otvoreno veliča lik ratnog zločinca.

Veličanje ratnih zločinaca svakodnevnica je šizofrene političke scene u Bosni i Hercegovini u kojoj već više od 20 godina političke stranke uspijevaju da ostane na vlasti dizanjem etničkih tenzija.

Tako su građani BiH navikli na demagogiju bh. političara pa posebnom prijetnjom ne smatraju ni činjenicu da je nedavno u Palama predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik otvorio studentski dom nazvan po ratnom zločincu Radovanu Karadžiću kojeg je Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora.

Ipak, ratne zločince ne veličaju samo političari već i oni koji imaju zakonsku i ustavnu obavezu da zaštite BiH od kompletne ideologije za koju se zalagao Radovan Karadžić. Tačnije da zaštite suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine kao nezavisne države i njenih građana.

Jedan od tih "zaštitnika", pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Goran Kovač uoči izricanja presude bivšem predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću otvoreno je na svom Facebook profilu davao podršku ratnom zločincu poručujući kako je "svaki Srbin Radovan".

Tim povodom kontaktirali smo Ministarstvo odbrane BiH kako bi tražili informacije o tome da li su upućeni u ponašanje Kovača čiju plaću isplaćuju svi građani ove zemlje bez obzira na etničko porijeklo ili religijsko uvjerenje.

Potvrdili su nam da se u Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH u evidenciji zaposlenih nalazi kaplar Goran Kovač koji je postavljen na dužnost u deminerskom bataljonu brigade Taktičke podrške sa mjestom rada u Čapljini.

"Sektor za obavještajno-bezbjednosne poslova MO BiH je pokrenuo proceduru provjere tačnosti podataka za Gorana Kovača. Nakon završene procedure provjere tačnosti podataka za traženo lice bićete pravovremeno informisani", kazala nam je šefica Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH Uma Sinanović.

Ubrzo nakon što je Ministarstvo odbrane BiH pokrenulo provjeru tačnosti podataka Kovač je "prestao podržavati" Karadžića uklanjajući sporne sadržaje sa svog Facebook profila.

Podsjećamo, Radovan Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici, progon kao zločin protiv čovječnosti, istrebljenje kao zločin protiv čovječnosti, ubistvo kao zločin protiv čovječnosti, ubistvo kao kršenje zakona ili običaja ratovanja, deportacija kao zločin protiv čovječnosti, nehumana djela, prisilno premještanje kao zločin protiv čovječnosti, širenje terora kao kršenje zakona ili običaja ratovanja, protivpravne napade na civile kao kršenje zakona ili običaja ratovanja i uzimanje talaca kao kršenje zakona ili običaja ratovanja.