Kanton Sarajevo
0

Premijer Samir Silajdžić podnio ostavku

Sarajevo-x.com / FENA
Premijer Kantona Sarajevo Samir Silajdžić danas je na pres-konferenciji u Sarajevu saopćio da je podnio neopozivu ostavku na tu funkciju.

"Danas sam napisao akt, jer želim da ispoštujem zakonsku procedru, koji sam uputio predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo Denisu Zvizdiću u kome navodim da podnosim neopozivu ostavku na funckiju premijera Kantona Sarajevo te ga molim da je stavi u proceduru radi što bržeg razmatranja i rješavanja“, kazao je Silajdžić dodajući da je o ostavci upoznao i ministre u Vladi.

Razlog za ostavku je, prema njegovim riječima, taj što Stranka za BiH (SBiH) na nedeljnim lokalnim izborima nije postigla očekivani rezultat koji je mislili da će postići.

"Normalno da dio krivice i odgovornosti snosim i ja kao predsjednik Kantonalnog vijeća Stranke za BiH. Podnio sam također pismenu ostavku Predsjedništvu na mjesto predsjednika Kantonalnog Vijeća Stranke za BiH“, kazao je Silajdžić dodajući da snosi dio odgovornosti jer je ipak izabran od građana Kantona Sarajevo kao premijer i Stranka za BiH ga je imenovala na tu funkciju.

Ne želim nikoga da optužujem, nemam za to razloga, ali moram priznati, kazao je on, da je bilo određenih slabosti u funkcionisanju Vlade, da određeni broj ministara nije mogao adekvatno odgovoriti na postavljene zadatke i nije provodio politiku Vlade koju smo zajednički dogovorili kada smo krenuli s mandatom.

"Ne želim da ih imenujem. Ja sam im danas to rekao otvoreno - sami se prepoznajte i ako vi mislite da treba dalje da ostanete ja nemam ništa protiv, ako imate imalo odgovornosti i ako ste imalo ozbiljno pristupili poslu onda ćete se prepoznati i podnijeti ostavku“, kazao je Silajdžić, napominjući da je potrebna rekonstrukcija Vlade.

Istaknuo je da ne kritikuje nikoga, te da je on glavni i odgovorni krivac i zato podnosi ostavku na mjesto premijera.

"Ja sam bio na čelu ove vlade i snosim najveću odgovornost. Nisam bio dovoljno sposoban, moja kreativna sposobnost nije bila dovoljna da motiviram da provodimo politiku vlade. Na žalost, ministri su provodili pojedinačnu politiku, ne politiku vlade“, ustvrdio je Silajdžić.

On ističe da nije bilo političkih pritisaka da podnese ostavku od strane Stranke za BiH, te da je o ostavci informirao i predsjednika Stranke Harisa Silajdžića.

"Što se tiče dalje uloge premijera, Vlada će nastaviti svoj rad, mi ćemo nastaviti u kontinuitetu, nema tehničke vlade. Zamolio sam ministre da nastavimo kao da se ništa nije desilo. Ne smiju građani kantona ispaštati ni sekundu moju ostavku. Imamo mjesec dana da se izabere novi premijer, da se krene u rekonstrukciju Vlade“, kazao je Silajdžić.

Na pitanje da li su ministri čijim radom nije zadovoljan samo iz njegove stranke, Silajdžić je rekao da je bio nezadovoljan najviše dijelom rada ministara iz Stranke za BiH.

Upitan da li ostaje član te stranke, odgovorio je da će ostati član te stranke te da ne misli mijenjati stranku jer nema razloga za to.

"Želim da se malo politički odmorim“, kazao je Silajdžić dodajući da ne prelazi ni na kakvu novu dužnost, nema nikakav novi posao, ostaje bukvalno "na ledu".