BiH
11

Predsjednik Pahor dolazi na dodjelu nagrade "Isa beg Ishaković"

Klix.ba
Sarajevo očekuje predsjednika Pahora
Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, jedan od najcjenjenijih evropskih državnika današnjice, primit će Međunarodnu nagradu "Isa beg Ishaković“ 3. juna na svečanosti u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 18.00 sati.

Potvrdio je to prof. Amel Suljović iz Komiteta za dodjelu Međunarodne nagrade “Isa beg Ishaković”, kojim je ove godine, u svome drugom (jednogodišnjem) mandatu predsjedavao prof. emr. David Kamhi. Komitet svake godine okuplja najeminentnije predstavnike akademske zajednice u BiH, te je lišen bilo kakvog političkog, ideološkog ili religijskog diskursa, što ga i čini tako značajnim i posebnim.

"Predsjednik Pahor i slovenački narod su doista istinski prijatelji Sarajeva i države Bosne i Hercegovine. Ovo je velika, značajna posjeta, jer je riječ o kulturi koja je trajno utkana u našu povijest. Pored činjenice da smo od 1918. do 1991., bili dio istih ustavno-pravnih zajednica, riječ je o kulturi sa kojom i danas dijelimo jednoga Prešerna, bez kojega bi zasigurno bilo teško iznjedriti Musu Ćazima Ćatića, Šantića, A. B. Šimića, ali i (regionalno gledano) Matoša, Ujevića, Disa, pa ako hoćete i mladog Andrića", kaže prof. Suljović, ističući kako je i danas primjetna jedna vrsta senzibiliteta koju Slovenci osjećaju prema Bosni, jer se ovdje osjećaju - kao kod kuće.

“Kontinuirana (post-jugoslovenska) podrška Republike Slovenije našoj zemlji na putu evropskih integracija je dragocjena i višestruka, i u dobroj mjeri je doprinijela liberalizaciji viznog režima iz 2010. godine, u čemu su zasigurno najznačajniju ulogu imali slovenski (euro)parlamentarci”.

“Pa i u ovoj najtežoj prirodnoj katastrofi koja je zadesila našu zemlju u posljednjih 120 godina, piloti i helikopteri Republike Slovenije, spasili su na desetine ljudskih života u poplavljenim područjima, dok su na stotine tona pomoći iz Republike Slovenije, prve ušle u BiH. U tradiciji naše kulture, Prijatelj zavrijeđuje najveću mjeru poštovanja koja se može izreći”, zaključuje prof. Suljović.

Predsjednik Republike Slovenije, Borut Pahor, boraviti će u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, 3. i 4. juna, u pratnju zasigurno najznačajnije slovenačke državne delegacije, u zadnjem periodu.