BiH
163

Pojedini građani BiH u dijaspori dobili kutije sa nekoliko stotina glasačkih listića

Klix.ba/FENA
(Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Državljani BiH iz Sjedinjenih Američkih Država nemalo su iznenađeni paketima sa glasačkim listićima koji stižu na njihove adrese

Naime, našoj redakciji javio se čitatelj iz St. Louisa koji tvrdi da je njegov poznanik u ovom američkom gradu dobio paket sa stotinu glasačkih listića koji pripadaju ljudima iz 20 država SAD-a. Svoje tvrdnje potkrijepio je fotografijama.

"Čovjek iz St. Lousia je upravo dobio paket iz Centralne izborne komisije na kućnu adresu koji sadrži stotinu koverti sa glasačkim listovima koji pripadaju različitim ljudima iz 20 država u Sjedinjenim Državama. Koverte su uredno zapakovane i zalijepljen, tako da ostaje pitanje ko i zašto je poslao izborne listove ljudi iz Kalifornije, Teksasa, Ilinoisa, New Yorka... na adresu jednog covjeka u St. Louisu?", pita se naš čitatelj.

Predsjednik Centralne izborne komisije, Stjepan Mikić, kratko se osvrnuo na posljednja dešavanja u vezi sa glasačkim listićima. On je samo kazao da je zatražio od kompanije BH Pošta kompletnu informaciju kako su pošiljke CIK-a dostavljene biračima koji su se registrovali za glasanje putem pošte.

Kandidat Stranke dijaspore BiH za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Džebrail Bajramovi, također je upozorio na propuste CIK-a BiH pri realizaciji procesa glasanja putem pošte.

On je kazao da je CIK BiH poslao nekoliko desetaka koverata u kojima su glasački listići namijenjeni glasačima u dijaspori na jednu adresu umjesto preporučeno svakom registriranom glasaču posebno.

Ovakvih primjera ima u Švedskoj, Belgiji, Holandiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkoj, Kanadi i drugim zemljama u kojima su registrirani glasači, a na neke adrese poslano je i više od 300 glasačkih listića.

Istaknuo je da je sreća da su prijave stigle od savjesnih pojedinaca koji su ove informacije odmah prijavili.

Zbog ovoga, navodi Bajramović, kovertu može otvoriti bilo ko i zaokružiti bilo kojeg kandidata zbog čega Bajramović opravdano sumnja na malverzaciju prilikom izbornog procesa za predstojeće oktobarske opće izbore u BiH.