Da li su pravila isključena?
0

Pogledajte autora misterioznog mačka na djelu

Piše: A. Panjeta
"Mačka asking: Are The Rules Off?" (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Monsieur Chat, odnosno Gospodin Mačak djelo je francuskog crtača grafita čiji je autor do 2007. godine bio misteriozan, dok je od te godine njegovo autorstvo pripisano Thomi Vuilleu koji je navodno "uhvaćen na djelu".

Gospodin Mačak se prvi put pojavio 1997. godine na dimnjacima francuskog grada Orleansa, nakon čega je viđan po cijeloj Francuskoj. U Sarajevu je prisutan od 2006. godine kada je krasio i jedan od sarajevskih tramvaja. Mačak je uvijek nasmijan, često i s krilima, i namjena mu je da donese vedrinu u tmurne gradske predjele. Inspiriraciju za njega autor je našao u Cerigradskom mačku iz "Alise u zemlji čuda".

Crtaća Gospodina Mačka i mi smo uhvatili na djelu u jednom prolazu u Sarajevu, a poštujući tajnost njegovog zanata nismo mu tražili ličnu kartu na uvid, a poštovali smo i njegovu molbu da mu ne fotografišemo lice. Priznao nam je da je on autor svih simpatičnih crteža širom Sarajeva, Pariza i Francuske, te nam je dopustio da prisustvujemo nastanku još jednog crteža za koje mnogi tvrde da su čista umjetnost.

Autoru je u pomoć pristigla i lokalna ekipa writtera i mladih slikara, pa je na kraju na crtežu radila vrijedna ekipa od sedam-osam ljudi. Koliko truda je u sve uloženo, govori i podatak da se sve radi malim kistovima i bojama do u najsitnije detalje, iako se uz grafite najčešće vežu sprejevi. Autor Gospodina Mačka nije bio poseno raspoložen ni za razgovor, samo nam je žutim flomasterom na listu papira napisao poruku nove serije crteža: "Mačka asking: Are The Rules Off?" (Mačka pita: Da li su pravila isključena?)