BiH
43

Oštre reakcije iz Goražda zbog umanjenja koeficijenata o raspodjeli javnih prihoda

Piše: E. A.
Goražde
Goražde
Oštre reakcije stižu iz BPK Goražde nakon što je donešeno Uputstvo o raspodjeli javnih prihoda od indirektnih poreza FBiH za 2016.godinu po kojem bi ovaj kanton mogao ostati bez više od tri milona KM prihoda na godišnjem nivou a općina Goražde bez 600 000 KM.

Ministrica finansija FBIH Jelka Milićević je donijela "Uputstvo o određivanju učešća kantona, jedinica lokalne samouprave i nadležnih kantonalnih ustanova za ceste u prihodima od indirektnih poreza i načinu raspoređivanja tih prihoda za 2016.godinu“ po kojem su umanjeni koeficijenti o raspodjeli za četiri kantona u FBIH, Sarajevski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski i BPK Goražde kojem je koeficijent sa dosadašnjih 1,967 % umanjen na 1,709 %. Istovremeno, koeficijenti su povećani Posavskom, Zapadnohercegovačkom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

"Federalna ministrica finansija je to uradila početkom godine i prema toj raspodjeli nama je pripalo 1,709 procenata a imali smo 1,967 a to znači smanjenje priliva po osnovu indirektnih poreza za naš kanton cirka 3 miliona 237 hiljada KM iako su njihove projekcije po glavi stanovnika 3 miliona 386 hiljada KM. Mi smo uradili detaljnu analizu i došli do zaključka da je najvećim dijelom oštećen BPK Goražde jer ovo umanjenje znači da će kompletna razvojna komponenta, ulaganja i kapitalne investicije biti smanjenje, da li transferi za niže nivoe vlasti, boračke populacije, svi će osjetiti nedostatak sredstava po osnovu ovih poreza“, pojašnjava Nudžeim Džihanić, ministar finansija BPK Goražde.

U Vladi BPK Goražde smatraju upitnim zakonitost donešenog dokumenta jer su kao parametar za određivanje koeficijenta uzeti preliminarni rezultati popisa iz 2013.godine. Stav Vlade BPK Goražde i Informacija o minimalnim sredstvima potrebnim za finansiranje ustavnih nadležnosti kantona upućeni su na adresu Vlade FBIH, Ministarstva finansija FBIH te svim političkim partijama koje participiraju u vlasti Kantona i FBIH.

"Generalno stav Vlade je usmjeren na činjenicu da se preliminarni rezultati popisa ne mogu koristiti odnosno da nisu u pravno formalnom smislu stečeni uslovi u kontekstu donošenja ovog uputstva. Smatramo da je učinjena nepravda BPK Goražde posebno što privredne aktivnosti u ovom kantonu značajno doprinose ukupnom ostvarivanju sredstava u državi i sa te strane je također napravljena nepravda za ovaj kanton“ ističe Emir Oković, premijer BPK Goražde.

Senad Čeljo, aktuelni poslanik u Skupštini i BPK Goražde među prvima je kritikovao način na koji je donešeno sporno uputstvo.

"Kako je moguće da se preliminarni i neslužbeni podaci mogu uzeti kao parametar za raspodjelu prihoda, koji kantonima život znače. Prema tim podacima, koji se niti u jednom demokratskom društvu ne mogu koristiti kao zvanični, naš Kanton ima 25.336 stanovnika. Da bi se utvrdilo da je ovaj broj netačan i friziran, kao i cjelokupan popis, dovoljna je činjenica da je broj zdravstveno osiguranih osoba u našem Kantonu preko 29.000. Ako pretpostavimo da nemamo zdravstveno neosiguranih osoba, u Kantonu Goražde ne može biti manje od 29.000 stanovnika, ali to HDZ-ovoj ministrici nije smetalo da nam umanji izvorne prihode od indirektnih poreza i ovaj strateški najznačajniji kanton dovede u poziciju ekonomske neodrživosti. Poznato je da su Hrvati od završetka agresije do danas suvereni 'gospodari finansija' i ovdje je riječ o otimanju sredstava od kantona sa bošnjačkom većinom i njihovom neosnovanom „davanju“ hrvatskim kantonima. Na ovaj način BPK Goražde će se suočiti sa nemogućnošću izvršenja osnovnih ustavnih nadležnosti, što ide u prilog viziji o ukidanju nekih kantona. Također, finansijski se jačaju kantoni sa hrvatskom većinom koji se u perspektivi vide kao zasebna izborna jedinica. Ovakva demonstracija sile je prevršila svaku mjeru. I ako je od HDZ-a, previše je", smatra Čeljo.

Ministar finansija Nudžeim Džihanić smatra da je ministrica Miličević postupila po "izvoru koji njoj više odgovara" pa je, ističe, od "bošnjačkih kantona" uzeto oko 20 miliona KM koji su raspoređeni kantonima sa većinskim hrvatskim stanovništvom.

"I drugi kantoni su oštećeni ali na njihove budžete ti iznosi ne znače mnogo. Na budžet Sarajevskog kantona koji je 700 miliona, pet miliona ne znači mnogo, ali na naš budžet koji je od 38 do 40 miliona to je previše. Da bi se održalo ustavom propisano funkcionisanje kantona potrebno je 37 miliona 700 hiljada KM, za socijalu, obrazovanje i sve ostalo“, ističe Džihanić.

Premijer BPK Goražde Emir Oković dodaje kako se 14 posto kantonalnog budžeta puni po osnovu ovih prihoda.

"Ovo je udar na prihode koje mi ostvarujemo. Da se radi o Sarajevskom kantonu, 14 posto bi značilo 70 miliona KM. Za nas su ova tri miliona ogromna svota jer dovode u pitanje sve aktivnosti i funkcije ovog kantona i definitivno se nećemo oglušiti na ovo“, kaže Oković.

Dodaje da se Vlada BPK Goražde prva očitovala po ovom pitanju no da su u stalnim kontaktima sa premijerima i ministrima finansija iz drugih kantona.

"Ovo su izvorni iprihodi našeg kantona, ima neke priče da ćemo nakon ovog smanjenja dobiti viši iznos granta iz FBIH. Ti grantovi su od danas do sutra i mi svake godine moljakamo za grant. Mišljenja sam da je bolje povećati ova sredstva a da granta nema nikako. U kontaktu smo sa premijerima i ministrima drugih kantona. Zauzeli smo stav da ćemo imati zajedničku konferenciju u Sarajevu i doći do odgovora zašto je došlo do ovog smanjenja“, dodaje Džihanić.